BIST 9.915
DOLAR 35,36
EURO 36,54
ALTIN 3.027,62
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan korkutan hazırlık

ABD ile İran arasındaki 'savaş' gerginliği Rusya'ya da harekete geçirdi. İşte Kafkaslar'ın güçlü ülkesinin hazırlıkları

Abone ol

Rusya'nın askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre ABD'nin desteklediği İsrail'in İran'daki nükleer tesisleri vurmaya hazırlandığı ve Moskova'nın da bu olasılığa karşı hazırlık yaptığı ileri sürüldü.

Rusya'nın saygın gazetelerinden Nezavisimaya, Kremlin'in askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmaya hazırlandığı ve bunun ani bir saldırı şeklinde olacağı belirtilerek, "Tahran'ın bu ani saldırıya karşılığı sonuçları tahmin bile edilemeyecek geniş ölçekli bir savaşa yol açabilir"değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Brüksel'de dün katıldığı AB-Rusya zirvesinde en öncelikli konuyu oluşturduğunu belirterek, "Rusya'nın AB Büyükelçisi Vladimir Çizov, İsrail veya ABD'nin İran'a karşı bir saldırısının felakete varacak olayların gelişmesine yol açabileceği uyarısında bulundu. Çizov, böylesi bir durumun olumsuz etkisinin sadece bölgeye değil tüm dünya geneline yayılacağı uyarısında bulundu" denildi.

Kremlin'in, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırısını önlemek için her şeyi yapacağı belirtilen haberde, "Edindiğimiz bilgiye göre, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran raporunun ardından İran'a saldırı hazırlıklarına hız verildi. Rusya, bir yıl önceden Tahran'a karşı olası bir askeri operasyonda kayıplarını minimuma indirmek için önlemler almaya başladı ve bu önlemler için yaptığı çalışmalar tamamlanmak üzere" ifadeleri yer aldı.

TAHLİYE EDİLDİLER

Rusya'nın olası bir saldırıya karşı hazırlıklar çerçevesinde Ermenistan'daki 102'nci Rus askeri üssünü tam donanımlı hale getirdiği ve buradaki askerlerin ailelerini tahliye ettiğini belirten Nezavisimaya, "Erivan yakınındaki Rus garnizonundaki askeri birlikler Türkiye sınırı yakınındaki Gümrü bölgesine sevk edildi. Amerikan askerlerinin olası saldırısı Türkiye'den olabilir. Ayrıca Güney Osetya ve Abhazya'daki Rus üslerindeki askerler 1 Aralık'tan itibaren savaşa hazır pozisyona geçirildi. Karadeniz Filosu'na bağlı gemiler de Gürcistan sınırları yakınında teyakkuzda" görüşüne yer verdi.

Azerbaycan sınırı yakınındaki Dağıstan Cumhuriyeti Azerbaş bölgesine de savaşa hazır başka bir füze bataryasının yerleştirildiğini belirten Nezavisimaya, Mahaçkale ve Astrahan bölgesinde de bir dizi hazırlığın yapıldığı bilgisini verdi.

Suriye'nin Tartus Limanı'na gitmek için Rus Amiral Kuznetsov savaş gemisinin öncülüğündeki Rus Donanmasına ait bir dizi geminin Akdeniz'e doğru yola çıktığı ifade edilen haberde, "Savunma Bakanlığı'ndaki kaynaklarımız yola çıkan gemilere nükleer denizaltıların da eşlik ettiği bilgisini ne doğruladı ne de yalanladı" denildi.

BASKILAR ARTTI

Uzun bir süre Kafkasya'daki Rus Kuvvetlerinin komutanlığını yapan General Yuri Netkaçev de gazeteye yaptığı açıklamada, olası bir savaş durumunda Rusya'nın Ermenistan'daki üsse ulaşmak için Gürcistan'ın ulaştırma "kuşatmasını" ihlal etmek zorunda kalabileceğini belirterek, "Bu da askeri açıdan Ermenistan'a ulaştırma koridoru açılması anlamına geliyor" dedi.

Askeri Tahmin Merkezi uzmanlarından Anatoliy Tsuganok da yaptığı açıklamada, Moskova'nın şu aralar Bakü'den endişe duyduğunu belirterek, "Rus askeri yetkililer son 3 yılda askeri bütçesini iki katına çıkaran ve İsrail'dan insansız uçak olmak üzere çok sayıda gelişmiş malzeme satın alan Bakü konusunda endişeliler. Bakü, Moskova üzerinde Gabala askeri radar üssünün kira bedelinin yükseltilmesi için baskıyı artırmış durumda. Ancak İran ve Bakü arasında Güney Hazar'ın statüsüyle ilgili anlaşmazlıklara rağmen Bakü'nün İran karşıtı bir kampanyayı destekleyeceğini söylemek çok zor. Böylesi bir saldırı halinde Bakü'nün Ermenistan'a karşı olan hasmane tutumu göz ardı edilmemeli" dedi.

Bakü ve Erivan arasındaki çatışmaları yakından izleyen emekli Albay Vladimir Popov da Nezavisimaya'ya yaptığı açıklamada, Yukarı Karabağ için yürütülen müzakere sürecinin sonuçsuz bir şekilde ertelendiğini ve Bakü'de intikam tehdidinin çok açık bir şekilde yapıldığını savunarak, "Azerbaycan ordusunun sınır anlaşmazlıklarına kesin bir çözüm bulunması için Ermenistan'a ve Dağlık Karabağ'a saldırısı son derece olası" iddiasında bulundu.

Popov, bu durumda en önemli sorunun Rusya'nın nasıl davranacağı sorusunun oluşturduğunu belirterek, "İran'a olası bir saldırının arkasından Azerbaycan'ın Türkiye'nin desteğiyle Ermenistan'a karşı düzenleyeceği hava saldırısında Ermeni hava savunma üslerinin yanı sıra Rusya'nınkiler de vurulacak. Bunun Rusya'nın savaşa katılması için yeterli bir gerekçe olacağını söylemek son derece güç. Rus kuvvetler kesin olarak Dağlık Karabağ'daki bir çatışmaya katılmaz. Ama örneğin Türkiye ve Azerbaycan tarafından Ermenistan'a karşı bir askeri tehdit durumundaki bir kara savaşına Rusya'nın katılımı kaçınılmaz olur" dedi.