Rus Federal Göçmen Dairesi’nin verilerine göre 10 bine yakın Türkiye vatandaşı ülkeyi terk etti.
Abone olRusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz ve Moskova'nın Türklere vize uygulamaya başlaması, Rusya'da yaşayan Türkiye vatandaşlarının sayısında ciddi düşüşe yol açtı.
Rus Federal Göçmen Dairesi’nin verilerine göre Rusya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının sayısı, Kasım ayı sonundan 12 Ocak’a kadar geçen sürede 9 bin 400 kişi azaldı.
Kasım sonu itibarıyla Rusya’da kayıtlı 86 bin 800 Türkiye vatandaşı vardı.
Bu sayı 12 Ocak 2016 tarihi itibarıyla yüzde 11 azalarak 77 bine geriledi.
Federal Göçmen Dairesi, Rusya’da aynı tarihte 69 bin 309 erkek, 8 bin 66 da kadın Türkiye vatandaşının bulunduğunu bildirdi.
Rusya’da bulunan Türkiye vatandaşlarının yaklaşık 3 binini reşit olmayan kişiler oluşturuyor.
Yasak Türkiye ürünleri için 'ihbar hattı'
Öte yandan, Türkiye'den Rusya’ya ihracı yasak olan sınırlı sayıdaki gıda ürünleri için başkent Moskova’da devlet eliyle "ihbar hattı" kuruldu.
Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) tarafından ilan edilen özel telefon hattı ya da e-mailler ile, marketlerde ve pazarlarda yasadışı satılan gıda ürünlerinin devlete bildirilmesi isteniyor.
Ancak uygulamada "büyük sorunlar" olacağı daha ilk günden belli oldu...
Özellikle yaş sebze ve meyvede Türkiye menşeli malların başka ülkeler üzerinden sokulmaya başlandığı yolundaki haberler, Rus medyasına yansıdı.
Rusya’nın en büyük haber ajanslarından Tass ise haberi verirken, uygulanan yasak kapsamında olmayan "Türk lokumu"nu, üstelik Rusya’da son derece ünlü olan bir Türk şirketinin ismini ve markasını gizleme gereği görmeden yayımladı.
Bu durumda, yasaklarla ilgisi olmayan, hatta Rusya’da Türk kökenli şirketler tarafından üretilen malların da, bu hatta ihbarı sıkıntısı ile karşı karşıya kalınması endişesi yaşanıyor.
Hangi ürünler yasaklı?
Rusya, Türkiye'nin 24 Kasım'da hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından, 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olmak üzere bazı Türk ürünlerinin ülkeye girişini yasaklamış, bazı ürünler için de sıkı denetimler getirmişti.
Yasak getirilen tarım ürünleri arasında domates, soğan, arpacık soğanı, karnabahar, brokoli, salatalık, portakal, mandalina ve diğer turunçgil meyveleri, elma, üzüm, armut, şeftali, kayısı, erik, çilek ve karanfil bulunuyor.
Buna ek olarak tavuk ve hindi eti ve tuz da yasak listesinde yer aldı.
Limon, kırmızı et, süt ürünleri ve balık ise listede olmayan ürünler.