Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Abhazya ve Güney Osetya'nın tanınmasında acele ettikleri açıklamasına şok etkisi yapan cevap verdi.
Abone olRusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Rusya'nın Gürcistan'dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımasıyla ilgili olarak ''acele karar almadıklarını, yıllardır beklediklerini'' söyledi.
Çurkin, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımasıyla ilgili olarak BM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, bugün New York yerel saatiyle sabah 04.00'de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yardımcılarına Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in tanıma kararıyla ilgili mektubunun sunulduğunu, daha sonra kendisinin bizzat Genel Sekreteri ofisinde ziyaret ettiğini söyledi.
Çurkin basın toplantısında Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayı okuyarak, Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımaya giden yoldaki tarihi gelişmeleri anlattı ve Gürcü liderliğine ağır eleştiriler yöneltti.
Çurkin Rusya'nın neden bu kadar acele bir şekilde Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıdığının sorulması üzerine, ''Biz acele davranmadık, yıllardır Abhazya ve Güney Osetya kendilerini tanımamızı istiyordu, ama biz yıllardır bekledik, Gürcistan'ın sınırlarına saygı gösterdik. Ancak bugünkü durumu Gürcü liderliğin 'Gürcistan Gürcülere aittir' sloganı etrafında şekillenen anlayışı ve (Gürcistan Devlet Başkanı Mihail) Saakaşvili'nin askeri maceraları hazırladı, bize başka seçenek bırakmadı'' dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından kabul edilen 6-maddeli anlaşmanın kendilerince geçerliliğini koruduğunu söyleyen Çurkin, ''Ancak Saakaşvili'nin 8 Ağustos'ta Güney Osetya'ya saldırısı her şeyi değiştirdi ve yeni gerçeklikler yarattı'' dedi.
Çurkin bir soru üzerine Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık kararının dünyada bir örnek oluşturacağını çok söylediklerini anımsatarak, ''Üstelik Abhazya ve Güney Osetya'nın davası Kosova'ya göre çok daha güçlü'' dedi.
Çurkin, Tataristan ve Çeçenistan ile Abhazya ve Güney Osteya'nın durumunun da asla karşılaştırılamayacağını, Çeçen isyancı grupların Rusya'ya karşı geçmişte terörist tehdit olduklarını, Abhazya ve Güney Osetya'nın ise Gürcistan için böyle tehdit yaratmadığını söyledi.
Çurkin, ''Bu iki bölge Rusya'ya katılmak isterse ne olacak?'' sorusuna ise ''Şu an için gündemimizde öyle bir konu yok, şu an diplomatik ilişki ve yardım anlaşmaları imzalıyoruz, bunları değerlendiriyoruz'' demekle yetindi.
Çurkin, bir soru üzerine soğuk savaş döneminde olmadıklarını da belirterek ''o dönemle bu dönemi karşılaştırmak doğru değil'' dedi.