Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de çizdiği yol haritasında rejim değişikliğine destek vermeyeceğini açıkladı.
Abone olRusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de rejim değişikliği düşüncesini desteklemeyeceğini ifade etti.
Rus Tass haber ajansının verdiği haberde, konuyla ilgili açıklama yapan Lavrov,"Suriye'ye destek grubu üyeleri son derece çelişkili değerlendirmelerde bulundular. Daha önce olduğu gibi Beşar Esad'ın terörle daha etkin mücadele için görevden alınması koşulunu öne sürüyorlar. Biz, BM Güvenlik Konseyi'nin daha önce de kaydettiği gibi bu konuda kendi tutumumuzu ortaya koymuştuk. Biz Suriye'de terörle mücadele için ön koşulların öne sürülmemesi gerektiğini ifade etmiştik. BM Güvenlik Konseyi'nde hiçbir şekilde bu konuyu desteklemeyeceğiz. Devlet başkanımız Putin'in ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmede de söylediği gibi, Suriye'nin kaderini Suriye halkının belirlemesi gerek. Bu tamamen alternatifi olmayan bir yaklaşımdır bu yaklaşım Suriye destek gruplarının belgelerinde mevcuttur" dedi.
Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusundaki kararı önümüzdeki saatlerde görüşeceğini umut ettiğini belirten Lavrov,"Siyasi süreçte militan gruplara yer verilmemeli, sürecin BM Güvenlik Konseyi himayesinde yapılması gerekiyor. Bizimle son görüşmenin hemen ardından Riyad'da farklı muhalefet gruplarının çağrıldığı bir etkinlik düzenlendiğini tespit ettik. Bu etkinliğin, Moskova’da, Kahire’de ve diğer yerlerde muhalefetin de aralarında olduğu yapılan toplantıların sonuçları BM Genel Sekreteri temsilcisi Staffande Mistura tarafından Suriye muhalefetinin şekillenmesinde, yapıcı platform oluşturulması için kullanılacak. Bunun Ocak ayı başında yapılmasını istiyoruz ve bu planlanan tarih onaylandı. Suriye destekçileri grubu Viyana ilkelerinin BM Güvenlik Konseyi'nde onaylanmasını istiyor. Bu kararların ana bileşenleri zaten toplantıda ele alındı. Şu anda bunlar onaylanmaktadır. Umarız, BM Güvenlik Konseyi önümüzdeki saatlerde bu projeyi değerlendirir" dedi.
BM NE KARAR ALMIŞTI
Suriye’de yaşanan iç savaşı sona erdirmek ve siyasal geçiş sürecini hızlandırmak amacıyla oluşturulan Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun New York’ta yapılan toplantısında BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin, karar tasarısı üzerinde anlaştıkları açıklandı.
Diplomatik kaynakların aktardığı bilgilere göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi, Suriye'de barış süreci için yol haritası konusunda ön anlaşmaya vardı.
Taslak anlaşmaya göre, BM, kararın onaylanmasından sonra 1 ay içinde ateşkes gözlemleme mekanizması kurulması konusunda çalışmalar yapacak. Anlaşma, Suriye'de sivillere yönelik saldırıların acil durdurulmasını da içeriyor.
Anlaşmaya göre, daha önce geçiş hükümeti kurulması konusundaki takvime bağlı kalınacak ve BM gözetiminde seçimler yapılacak. Ocak başından itibaren Esad ve muhalifler arasında geçiş hükümeti konusunda görüşmeler yapılmaya başlanacak.
Tarafların, hangi grupları muhalif hangi grupları terörist olarak algılandığına ilişkin konu henüz açıklığa kavuşmadı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da 30 Ekim ve 14 Kasım’da yapılan görüşmelerin devamı niteliğindeki toplantıda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılıyor.
New York Palace Otel'de gerçekleştirilen görüşmelere ABD, Rusya, Türkiye, Çin, Fransa, Almanya, Mısır, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere'nin dışişleri bakanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği'nin temsilcileri de katılıyor.
Güvenlik Konseyi’nde yerel saatle 16:00’da oylamaya sunulan Suriye tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.