BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,76
ALTIN 2.974,18
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan ABD'ye veto şoku

Birleşmiş Milletler'de referanduma sunulacak olan Kırım tasarısı Rusya'nın vetosuna takıldı.

Abone ol

KIRIM'daki referandum BM Güvenlik Konseyi'nin gündemindeydi. BM Güvenlik Konseyi ABD'nin talebiyle referandumu geçersiz sayacak bir kararı oylamaya sundu. Karar Rusya'nın vetosuna takıldı.

BM Güvenlik Konseyi'nde, yarın Kırım'da gerçekleşecek referandum ve bu referandumun sonucunda Kırım'ın statüsünde yapılacak değişikliklerin geçersiz olacağını vurgulayan BMGK karar tasarısı Rusya tarafından veto edildi.Kırım'daki krizin başından beri defalarca gerçekleştirilen ve bir sonuç alınamayan BM Güvenlik Konseyi toplantılarına ilk kez bir karar tasarısı getirildi. Ancak tasarı 13 üyenin lehte oy kullanmasına karşın Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul görmedi. Çin ise, oylamada çekimser kalmayı tercih etti.

ABD'nin sunduğu tasarıda, tehdit ve güç kullanma ile elde edilen toprakların hiçbir şekilde yasal olarak tanınamayacağı vurgulanarak "Ukrayna'nın uluslararası tanınmış sınırları içinde bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne bağlı kalınacağı" belirtiliyordu.

Taraflara tek yanlı hareketler ve gerginliği artırıcı söylemlerden kaçınarak diyalog ve uluslararası arabulucularla işbirliği içinde olma çağrısı yapan tasarıda Ukrayna'nın, Kırım'ın statüsüne yönelik düzenlenecek bir referandum için onay vermediği vurgulanarak, referandumun geçerliliği bulunmadığı ve Kırım'ın statüsünde yapılacak herhangi bir değişikliğe temel oluşturamayacağı ifade ediliyordu.Tasarıda ayrıca tüm ülkelere ve uluslararası kuruluşlara da bu referandum temelinde Kırım'ın statüsünde gerçekleştirilecek hiçbir değişikliği tanımama ve tanıma anlamına gelebilecek her türlü adımdan sakınma çağrısı da yapılmıştı.

Dünyada barış ve güvenliği sağlamada birinci derecede sorumluluğu bulunan BM Güvenlik Konseyi'nde 5'i daimi 10'u geçici 15 üye bulunuyor.

ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşan daimi üyelerin karar tasarılarını veto etme yetkisi bulunuyor. Bir tasarının kabul edilebilmesi için en az 9 lehte oy alması ve daimi üyelerden hiçbirinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.