BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Rusya'da yeni askeri doktrin: En büyük tehdit Nato

Rusya Devlet Başkanı Putin'in imzasından geçen ülkenin yeni askeri doktrininde Moskova'ya yönelik başlıca dış tehdit olarak Nato'nun genişlemesi, iç tehdit olarak da 'toplumsal ve siyasi istikrarsızlaştırma' gösteriliyor.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeye yönelik tehditlerin değerlendirildiği yeni askeri doktrinine imzasını attı.

Yeni doktrinde Ukrayna'daki çatışmalar ile Orta Doğu ve Afganistan'daki gelişmeler Rusya'ya yönelik yeni tehditler olarak doktrine girdi.

Doktrinde, Ukrayna'nın da üyelik için hafta içinde parlamento oylamasına gittiği Nato'nun Doğu Avrupa'da genişlemesi, Rusya'ya yönelik en büyük dış tehdit olarak gösterildi.

Nato'nun genişlemesi Putin'in 2010 yılında imzaladığı askeri doktrinde de en büyük tehditler arasında gösteriliyordu fakat son bir yıl içinde Ukrayna'daki çatışmalar ve Kiev'in Nato üyeliği için adım atması tehdidin boyunu genişletti.

Rusya hafta içinde yaptığı açıklamada, Nato'nun Ukrayna'yı 'çatışmalarda cephe haline getirdiği' uyarısı yapmış ve eğer 'Nato üyeliği umutları gerçekleşirse Ukrayna ile ilişkileri tamamen koparma' tehdidinde bulunmuştu.

Rusya Güvenlik Konseyi geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, yeni doktrinde 'Ukrayna ile Kuzey Afrika, Suriye, Irak ve Afganistan'daki gelişmelerin Rusya'ya yönelik yeni tehditler doğurduğu' değerlendirmesinin yapılacağı belirtilmişti.

Güvenlik Konseyi ayrıca, ülke adı vermeden 'bazı önde gelen devletlerin kendi çıkarları için dolaylı olarak harekete geçtiği' bilgisine ulaştıklarını kaydetti.

Konsey, bu devletlerin "halkın, radikal ve köktenci kuruluşlar ile özel askeri şirketlerin protesto eğilimini kullandıklarını" söyledi.

Rusya, ABD'yi de Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkelerindeki demokrasi yanlısı gösterileri kışkırtmakla, Nato ise Rusya'yı Ukrayna'nın doğusuna asker konuşlandırmakla suçluyor.

İç tehditler

Yeni doktrinde yerini koruyan bir diğer madde de, Rusya'nın ülkeye veya ülkenin müttefiklerine nükleer ya da nükleer olmayan silahlarla saldırması durumunda Moskova'nın nükleer silahlarla karşılık verme hakkını muhafaza ettiği.

Başlıca ülke içi tehditler arasında da, 'tarihi ve vatansever geleneklerin zayıflatılması' amacıyla özellikle genç Rus vatandaşları arasında 'bilgi yayarak yaratılan etki' gösterildi.

Ülkedeki 'siyasi ve toplumsal durumun istikrarsızlaştırılması' ve 'terör faaliyetleri' de temel iç tehditler arasında sayıldı.

Doktrinde iç tehdit tanımları şöyle yapıldı:

"Rusya Federasyonu'nun anayasal düzenini zorla değiştirmeye yönelik faaliyetler, ülkenin siyasi ve toplumsal durumunun istikrarsızlaştırılması, devlet kurumlarının, önemli devlet ve askeri tesislerin ve Rusya Federasyonu'nun bilgi alt yapısının işleyişini bozmak, Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü, birliğini ve egemenliğini zayıflatma amacını güden bireylerin ve terör örgütlerinin faaliyetleri."

Rusya, nükleer güce ve dünyanın en büyük ordularından birine sahip.

ABD'nin askeri personel sayısı bir milyon 370 bin, Rusya'nınki ise 766 bin.