BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,32
ALTIN 2.920,67
HABER /  GÜNCEL

Rusya'da ekonomik kriz endişeleri artıyor

Batı ülkelerinin yaptırımlarının yanında bir de petrol fiyatlarında sert düşüş yaşanması Rusya'yı yüksek enflasyon-düşük büyüme riskiyle karşı karşıya getirdi. Rusya Merkez Bankası finansal istikrarı korumak için "ne gerekiyorsa yapılacak" diyor.

Abone ol

ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna politikaları nedeniyle yaptırımlar uyguladığı Rusya'ya bir darbe de petrol fiyatlarından geldi.

Rusya'nın ihracat gelirlerinin yüzde 68'i petrol ve doğalgaz satışından geliyor. Petrol fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi ise ülkenin ihracat gelirlerini azaltmış durumda.

Bir yandan siyasi riskler artarken diğer yandan petrolde düşüşün hızlanması yabancı yatırımcıların Rus varlıklarından kaçmasına neden oluyor.

Sermaye kaçışı nedeniyle yaz başından bu yana Rus Rublesi, ABD Doları karşısında yüze 35'in üzerinde değer kaybetti.

Rusya Merkez Bankası para birimini desteklemek ve değer kaybının enflasyona yol açmasını önlemek adına bu süreçte hem faiz artırdı, hem de yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz satışı yaptı. Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervi 400 milyar doların üzerinde.

Ancak alınan önlemler şu ana kadar oluşan panik havasını engelleyebilmiş değil.

Merkez Bankası altın alıyor

Petroldeki yükselişin yanında ekonmiyi zorlayan bir diğer konu ise Rusya'nın bir çok sektörü için Batı'nın uyguladığı yaptırımlar.

Reuters haber ajansı son dönemde Rusya Merkez Bankası'nın madencilerin ürettiği altınları satın almaya başladığını ve bir anlamda sübvansyon uyguladığını belirtti.

Madenciler yaptırımlar nedeniyle ürettikleri altınları eskisi gibi Avrupa pazarında satamıyor ve bu da ülkeye döviz girişini sınırlıyordu.

Stagflasyon endişesi

Sermaye çıkışı nedeniyle Rusya'da bir yandan ekonomik aktivite yavaşlarken diğer yandan enflasyon yükseliyor.

Ülkede enflasyon yılbaşında yüzde 6'lı seviyelerdeyken Merkez Bankası'nın müdahalelerine karşın Ekim ayında yüzde 8,30'a kadar yükseldi.

Düşük büyüme-yüksek enflasyon sarmalı olarak da bilinen stagflasyon riskinin Rusya için arttığı yorumları yapılıyor.

Dünyanın en büuyük tahvil fonu yöneticilerinden birisi olan PIMCO'nun kurucusu Muhammed El Erian Moskova'daki ekonomi yönetiminin yakında zor kararlarla yüzleşmek zorunda kalacağını söylüyor:

"Ya Ruble'nin daha da değer kaybetmesine ve ekonomik istikrarı bozmasına izin verecekler ya da faiz artırıp bütçe kesintileri uygulayarak sermaye çekmeye çalışacaklar" diyen El Erian, Bloomberg için kaleme aldığı makalede Rusya'da meydana gelebilecek olası bir krizin bölgedeki diğer ülkelere sıçrama riski bulunduğunu da söylüyor.

Rusya Merkez Bankası ise son yaptığı açıklamalarda Ruble'nin tehdit altında olduğunu hissettiği anda 'tereddüt etmeden' harekete geçeceğini söyledi veşu an için Ruble'deki değer kaybının spekülatif olduğunu savundu.