BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,34
ALTIN 3.071,78
HABER /  GÜNCEL

Rusyada devalüasyon korkusu

Rusya'nın 1998 yılında yaşanan krize yakın bir noktada durduğunu ve devalüasyon riskinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Abone ol Ria Novosti haber ajansı, Rusya'da bir çok uzmanın 1998 yılında yaşanan krize yakın bir noktada durduğunu ve devalüasyon riskinin yüksek olduğunu ifade ettiklerini duyurdu.

Ajans, hükümet kaynaklarının ise uzmanların yaklaşımını reddettiklerini, ülkenin herhangi bir senaryodan korunmak için yeterli kaynağa sahip olduklarını söyledikleri bilgisine yer verdi.

Rusya'nın fobisi haline gelen 1998 krizinde 1 dolar 6 ruble iken bir gecede 36 rubleye yükselmişti. Herhangi bir develüasyon riskinde Türkiye'nin de olumsuz etkileneceği kaydediliyor. Rusya, Türkiye'nin birinci ticaret partneri durumunda.

Son bir hafta içinde rublenin düşüşünü önlemek için Merkez Bankası'nın rezervlerden 13 milyar dolar harcadığını, son iki yıllık dönemde rezervlerin 80 milyar dolar eriyerek 516 milyar dolara gerilediğine işaret eden ING Bank yetkilisi, «2008 yılında bu rezervle durum korunabilir. Ancak 2009 yılında petrol fiyatları 60 doların altında seyrederse bu durum Merkez Bankası'nın politikalarını değiştirmesini zorunlu kılacak.» dedi.

Petrol fiyatları bugün de 2,24 dolar gerileyerek 61 dolara düştü. Bu rakamla Haziran'da 147 dolara çıkan petrolün varili yüzde 57 geriledi.

Başbakan birinci yardımcısı İgor Shuvalov, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın gerekli önlemleri aldığını, rublenin ani yükselişine karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı. Shuvalov, küresel mali krizin Rusya'da ekonomik durgunluk ve mali çöküşe neden olmayacağını söyledi. Rossiiskaya Gazeta ise Shuvalov'un açıklamalarını verdiği haberinde, hükümetin mali krizi önceden öngördüğünü, Rusya bankalarının mali yapısının da 1998 krizinden farklı olarak şimdilerde daha sağlam bir mali yapılarının olduğuna dikkat çekti.

UZMANLAR DEVALÜASYON KORKUSUNU DİLE GETİRİYOR

Komsomolskaya Pravda'ya açıklamada bulunan uzmanlar ise devalüasyon korkusunu dile getiriyor. Gazete, Uluslararası Finans Merkezi Başkanı Aleksey Mamantov'un «İnsanlar büyük bir oranda dolar almaya yöneldi. Korkuları var.» değerlendirmelerine yer verdi. Komsomolskaya Pravda, devalüasyonun kaçınılmaz olduğunu, 1998 krizine paralel bir sorunun görülmeye başladığı ifadelerini kullandı.

Nezavismaya Gazeta ise keskin ya da yavaş bir devalüasyon sürecinin yaşanması durumunda ülkenin sahip olduğu rezervlerin eriyebileceğine dikkat çekti. İki yıl öncesi rakamlara yükselen dolar 27,35'den işlem görüyor. Serbest piyasada bazı döviz bürolarında 1 dolar 28 rubleden işlem görüyor.

Öte yandan, Rusya'da borsada Cuma günü yüzde 14'lere varan düşüşün ardından bugün de işlem yapılmıyor. Mayıs ayından bu yana dolar bazlı RTS indeksi yüzde 77 kaybederken, ruble bazlı MICEX indeksi de yüzde 74 kaybetti.

Küreselleşme Sorunları Enstitüsü Başkanı Mihail Delyagin ise daha çok ülkenin beklediği sorunun enflasyon olduğunu kaydetti. Enflasyonun kriz öncesi yüzde 15 olacağı tahminlerinin yapıldığını söyleyen Delyagin şu açıklamalarda bulundu: «Resmi olmayan rakamlara göre durum bundan çok farklı. İnsanların yaşam standartlarında önemli düşüş olacak. Elbette bunun siyasi sonuçları da olacak. Yönetimin böyle bir ekonomik yapıyı uzun süre devam ettirmesi mümkün olmayabilir. Şu anki iktidar popularitesinin büyük çoğunluğunu ekonomik başarısına bağlı.»