BIST 9.877
DOLAR 35,07
EURO 36,61
ALTIN 2.946,78
HABER /  GÜNCEL

Rusya uçak krizinde flaş gelişme neler oluyor?

RUSYA savaş uçaklarının Türk hava sahasına girmesi alarm zilleri çaldırdı. NATO olağanüstü toplanıyor. ABD tepki gösterdi. Ankara'da acil güvenlik zirvesi var.

Abone ol

RUSYA savaş uçaklarının Suriye sınırından Türk hava sahasına girmesi dünyayı ayağa kaldırdı. NATO acil olarak toplanma kararı aldı. ABD'den tepki gelirken Ankara'da da güvenlik zirvesi toplandı. İşte Rusya savaş uçaklarının yarattığı krizdeki son gelişmeler.

Suriye savaşına katılan Rusya savaş uçakları Hatay'da sınır ihlali yaparak Türkiye hava sahasına girdi. Bunun üzerine Genelkurmay f-16 savaş uçaklarını havalandırdı. Tehlikeli gelişmenin ardından Türkiye Rusya'yı sert bir dille uyardı.

NATO ACİL TOPLANIYOR
Yaşanan gelişmeler üzerine NATO 'da harekete geçti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlalinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyledi ve NATO üyesi ülkeleri durumu görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı.

Brüksel'de Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'yla görüşen Stoltenberg "Rusya'nın eylemleri bölgenin güvenliği ya da istikrarına katkıda bulunmuyor" dedi.

ABD TEPKİ GÖSTERDİ
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili Ankara'yla sürekli temasta olduklarını söyledi ve olaya tepki gösterdi. Carter "Türkiye NATO üyesidir ve Rusya'nın hava sahasını ihlal etmesi sonrası sürekli görüşüyoruz. Bu konu NATO'da da bu hafta görüşülecek" dedi.

AHMET DAVUTOĞLU'NDAN VURURUZ MESAJI
Habertürk televizyon kanalına konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da hava sahasını her kim ihlal ederse etsin angajman kurallarının uygulanacağını vurguladı ve "Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye'nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun" dedi.

ANKARA'DA ACİL GÜVENLİK ZİRVESİ
ANKARA Rusya savaş uçağı kriziyle birlikte hareketli bir gün yaşıyor. Dışişleri Bakanlığı Rusya'ya Nota verdikten sonra Başbakanlık'da acil koduyla güvenlik zirvesi yapılıyor. Çankaya Köşkü'ndeki zirve saat 21:30'da Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılacak.

RUSYA SAVAŞ UÇAĞI KRİZİ İÇİN NE DEDİ?
Rusya'dan gelen açıklamalarda ise Cumartesi günü TSİ 12:08'de yaşanan olayın "navigasyon hatası" sonucu meydana geldiği öne sürüldü. Ancak Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ABD'li bir yetkili, "Olayın yanlışlıkla meydana geldiğine inanmıyoruz" dedi. Ajansa konuşan yetkili, "Bu olay tüm kaygılarımızı teyit eder nitelikte. Niyetlerinin sorgulanması gerektiğini gösteriyor" dedi.

Kremlin basın sözcüsü Dmitry Peskov Türkiye'nin yaptığı sert uyarıdan sonra ise "Büyükelçimiz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak nota verildi. Oradaki verileri kontrol edeceğiz. Türkiye ile ikili ilişkilerimiz oldukça kapsamlı ve karşılıklı yarar ilişkisi açısından oldukça sağlam bir temele sahip" ifadesini kullandı.

NATO 3 AYDA 2. KEZ TÜRKİYE İÇİN TOPLANIYOR
Rusya ile yaşanan hava sahası krizinin ardından gelen acil toplantı çağrısı, NATO'nun son 3 ayda ikinci kez Türkiye gündemiyle toplanmasını gündeme getirdi.

Suruç'taki bombalı saldırı ve PKK'ya operasyonların başlamasının ardından Ankara, Temmuz ayında müttefik ülkeleri acil toplantıya çağırmış ve o toplantıda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'de son dönemde gerçekleşen saldırıları kınayarak Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını söylemişti.

rusya-suriye-savaş-haritasi.jpg
RUSYA UÇAK SAVAŞI KRİZİ NEDİR?
Dışişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada Rusya'nın hava sahası ihlaliyle ilgili şu bilgiler verilmişti;

"Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir."

RUSYA'NIN SURİYE'DE NE KADAR ASKERİ VE SİLAHI VAR?
DİĞER SAYFADA...[PAGE]

RUSYA'NIN SURİYE'DEKİ SİLAHLARI

SURİYE'de Rusya'nın da dahil olması ile birlikte adeta 3. dünya savaşı provası yapılıyor. Rusya savaşı Ebad'ın yanında uçakları ile birlikte dahil oldu. Peki Ruslar, Lazkiye'de nasıl bir askeri kapasiteye sahip? Ne tür silahlar kullanabilirler? Batılı denklerine kıyasla Rus Hava Kuvvetleri ne kadar etkin? Nihai olarak neyi başarabilirler?

CNA Corporation'da görevli ABD merkezli analist Michael Kofman'ın da belirttiği gibi Rusya'nın Lazkiye'de konuşlu 34 sabit kanatlı uçağı var. Filoda 12 adet Su-25, 12 adet Su-24M2, 4 adet Su-30SM ve 6 adet Su-34 bulunuyor.

Kofman bana, bu askeri kapasitenin 'Sovyet savaş uçaklarının eski jenerasyonunu ve aynı zamanda Rusya'nın çok fonksiyonlu en modern yeni jenerasyonunu temsil ettiğini söyledi.

RUSYA'NIN UÇAKLARININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Kofman, Su-25 modelinin Rusya'nın Çeçenistan ve Rusya-Gürcistan savaşlarında kullanılan yakın hava desteği ve vuruş platformu sağladığını ifade ediyor. Yakın destek konusunda güçlü olan bu tip savaş uçakları, Suriye'deki savaşta yaygın kullanılan, omuzdan ateşlenen uçaksavar füzelere (MANPADS) karşı zayıf kalabilir.

su-24m2-rusya-savaş-uçaği.jpgKofman Su-24M2 tipi uçaklara ilişkin de şunları söylüyor:
"Su-24M''ler, Sovyet döneminde modernleştirilmiş ve çeşitli saldırı görevlerinde kullanılan nispeten eskimiş taktik bombardıman savaş uçaklarıdır."

EN DİKKAT ÇEKEN UÇAKLARI BUNLAR

Kofman'a göre Rusya'nın Suriye'deki askeri yığınağın en ilginç unsuru Su-30SM'ler ve S-34 uçakları.

su-30sm-rusya-savaş-uçaği.jpgSu-30SM'ler çok fonksiyonlu ağır savaş uçaklarıdır. Havadan havaya saldırı ve yüksek irtifadan belirli mevzilere hedef odaklı saldırma kapasitesine sahiptirler.

Nato'nun 'fullback' olarak adlandırdığı Su-34'ler için de Kofman şunları söylüyor:

"Bunlar çok daha gelişmiş saldırı uçaklarıdır. Tam spektrum bombardıman ve havadan havaya kendilerini savunma kapasiteleri var. Bunlar henüz hiç muharebeye girmedi. Rusya bunları kullanmayabilir ama tabi ki test edebilir."

UÇAKLARIN TEK ZAAFI
Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde askeri hava sahası bölümü üst düzey araştırma görevlisi Douglas Barrie şu bilgileri veriyor:

"Rus Hava Kuvvetleri'nde, Batı'nın aksine hedefleri net olarak belirleyen silahların ve hedefleri tespit eden sistemlerin eksikliği var. Bu hava kuvvetleri için yeni bir sorun değil. Mesele, 2008 yılında Gürcistan savaşı sırasında da gündeme gelmişti."

su-34-rusya-savaş-uçaği.jpg
Rusya'nın Suriye'de bulundurduğu Su-34 savaş uçakları.

Barrie, o zamandan bu yana Rusya hava kuvvetleri ve sanayiinin, ABD ve önde gelen Avrupa ülkelerinin öne sürdüklerine benzer hedef belirleme sistemleri ve silahları için gerekli görülen gelişimi sağlama çabasını arttırdığını söylüyor: "Sorun, Sovyetler Birliği'nin çökmesi ve gelişmiş silah sistemlerine onlarca yıl yatırımın kısıtlı kalmasından kaynaklıyor."

Ruslar, yarı-aktif lazer ve elektro optik güdümlü bombalarla, füzelerin yanı sıra Su-25 Frogfoot ve Su-24 üzerinde bulunan lazer hedef belirleme sistemlerine sahip.Yine de, Batılı savaş uçaklarında bulunan ve hedefin tespit edilmesiyle silahların hedefe yönlendirilmesini sağlayan sistemi konuşlandıramıyorlar.

su34-100_sukhoi-rusya-.jpgSuriye'ye bazı insansız hava araçları konuşlandırılsa da Barrie, Rusların aynı zamanda 'istihbarat, gözetim ve keşif için gerekli seviyedeki insansız hava sistemine sahip olmadıklarını belirtiyor ve bu sistemlerin ABD ile müttefikleri tarafından Afganistan'da yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekiyor.

Barrie, son yıllarda havadan karaya entegrasyon deneyiminin de aynı seviyede olmadığını söylüyor.

Rus Hava Kuvvetleri, bazı açılardan en gelişmiş Batılı çağdaş sistemlerin çok gerisinde olsa da yine de etkin bir hava operasyonu yürütebilme kapasitesine sahip. Peki Rusya'nın Suriye'de tam olarak misyonu nedir?

RUSYA'NIN ÜSTÜNLÜĞÜ KARA OPERASYONU

Rusya ile ABD öncülüğündeki hava operasyonları arasındaki en büyük farklar da burada ortaya çıkıyor. ABD ve müttefiklerini sıkıntıya sokan en temel zafiyet, karada güvenilir güçlerinin olmaması.

rusya-askerleri.jpgHava gücü, toprakların işgali ve toprakların sahip çıkılmasında kara gücüyle ortak hareket edildiğinde başarıya ulaşır. Fakat kara gücünün eksikliğiyle hava gücünün de etkisi sınırlı kalıyor.
Image copyright Reuters

Fakat bu durum Ruslar için geçerli değil. Suriye hükümetine bağlı ordu, eski gücüne sahip olmayabilir. Büyük kayıplar verdi ve ordudan çok sayıda ayrılanlar oldu. Ama yine de bölgedeki şartlar içinde hiç de hafife alınmaması gereken bir kuvvet. Yeni Rus malzemeleriyle güçlendirilen ve şimdi de Rus hava gücüyle desteklenen Suriye ordusu, muhalif birliklerin çoğuna karşı ayakta durabilecek durumda.