Duma yabancı ülkelerden gelen parayla finanse edilen STK'ları “yabancı vekil” ilan eden tartışmalı tasarıyı kabul etti.
Abone olRusya’da parlamentonun alt kanadı yabancı ülkelerden gelen parayla finanse edilen sivil toplum kuruluşlarını (STK) “yabancı vekil” ilan eden tartışmalı bir yasa tasarısını kabul etti.
Tasarının şimdi parlamentonun üst kanadından da geçip Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması bekleniyor.
Putin taraftarlarının çoğunlukta olduğu Duma’da (alt kanat) tasarı çok büyük çoğunlukla kabul edildi.
Tasarının karşıt görüşlüleri ezmek için kullanılacağını düşünen insan hakları savunucuları sonucu kınadı. Duma ayrıca iftiranın çok büyük para cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Rusya’nın önde gelen medya kuruluşlarından gazeteciler de yeni iftira yasasını protesto etmek için Duma’nın önünde toplandı. Yeni yasa iftira atanların 153 bin dolar cezaya çarptırılmasını öngörüyor. Gazeteciler bunun medya üzerindeki baskıyı arttıracağına inanıyor.
Geçen STK yasası ise yabancı ülkelerden gelen paralarca finanse edilen STK’ların isimlerinde “yabancı vekil” bulunmasını zorunlu kılıyor. Ülkedeki gazeteciler Sovyetler döneminden kalan ve “casus” anlamına gelen bu deyişin Rusya’da olumsuz bir çağrışım yarattığını belirtiyor.
Kremlin ise bu kanunun Rusya’nın içişlerinin dışarıdan etkilenmemesi için gerektiğini belirtiyor.
Bazı STK’lar ise Rusya’dan kaynak bulamadıklarından dolayı yurtdışına bakmaları gerektiğini belirtiyor. Bu tasarının seçimlerin bağımsız bir biçimde gözlemlenmesine de olumsuz etki yapacağı korkuları bulunmakta.
Başbakan Dmitry Medvedev, çalışmalarının “kullanışlı ve ülke için olumlu” olduğuna kanaat getirilen STK’lara sağlanan devlet kaynakların arttırılacağını söyledi.
Tasarı ayrıca yabancı kaynaklarca finanse edilen ve siyasetle alakası olan STK’ların mali denetime tabi tutulmasını ve yılda iki kez çalışmaları hakkında rapor hazırlanmasını zorunlu kılıyor.
Kanuna uymayanların büyük para cezası veya iki yıl hapis cezası alması mümkün olacak.