BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,37
ALTIN 2.828,15
HABER /  GÜNCEL

Rusya Polonya'ya doğalgaz akışını 'düşürdü'

Polonya Rusya'dan gelen doğalgaz akışının bugün itibariyle yüzde 45 oranında azaldığı belirtildi. Polonya yönetimi bu yüzden Rusya'dan gaz alamayan Ukrayna'ya doğalgaz akışını durdurmak zorunda kaldığını açıkladı.

Abone ol

Rusya'dan Polonya'ya gelen doğalgaz akışının bugün itibariyle yüzde 45 oranında azaldığı belirtildi.

Polonya'nın kamuya ait doğalgaz şirketi PGNiG bu nedenle Ukrayna'ya doğalgaz akışını durdurmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Kiev ile Moskova arasındaki gerilim ve fiyat anlaşmazlıkları nedeniyle Rusya Ukrayna'ya doğalgaz akışını durdurmuş, Ukrayna da doğalgazı Polonya üzerinden gelen boru hatlarından ters akım yöntemiyle almaya başlamıştı.

PGNiG, Rusya'dan gelen gazın Salı günü yüzde 24, Pazartesi günü ise yüzde 20 azaldığını açıkladı.

Hem Polonya hem de Ukrayna doğalgazda Rusya'ya bağlı konumda.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada 'Kışı geçirebilmek için 5 milyar metreküp ilave doğalgaza ihtiyacımız var' dendi.

Bazı uzmanlar Rusya'nın Ukrayna'ya doğagaz akışı sağlayan Polonya'yı 'cezalandırmayı' çalıştığı görüşünde.

Rusya'nın kamuya ait doğalgaz şirketi Gazprom ise iddiaları reddediyor.

Gazprom'dan yapılan açıklamada "Polonya'ya daha önceden yapıldığı gibi günde 23 milyon metreküp doğalgaz pompalamasına devam ediliyor. Hiçbir değişiklik yok" dendi.

Macaristan ve Slovakya'da 'sorun yok'

Macaristan ve Slovakya da Polonya gibi Ukrayna'ya doğalgaz akışı sağlıyor. İki ülke de şu ana kadar Rusya'dan gelen doğalgazda herhangi bir soruna dair açıklama yapmadı.

Önceki aylarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa devletlerini ters akım yöntemiyle Ukrayna'ya doğalgaz vermeleri konusunda uyarmıştı.

Putin, bu tür girişimlerin Rusya ve Avrupa ülkeleri arasındaki mevcut doğalgaz anlaşmalarını ihlal ettiğini iddia etmişti.

Rus finans ve iş dünyası gazetesi Kommersant, Polonya'nın bu haftanın başında 'ağır kış şartlarını' ileri sürerek Gazprom'dan ilave doğalgaz talep ettiğini ancak Gazpromun bu talebi geri çevirdiğini yazdı.

Gazprom'un reddetme gerekçesinin ise elinde talebi karşılayacak rezervin olmaması şeklinde ifade edildi.