Rusya Federasyonu, internette kimliğini gizli tutarak arama yapmayı mümkün kılan “Tor” ağını kullananların ifşa edilmesini amaçlayan bir yarışma düzenleyeceğini açıkladı. Yarışmayı kazanana 3,9 milyon ruble ödül verilecek.
Abone olRusya Federasyonu, internette kimliğini gizli tutarak arama yapmayı mümkün kılan “Tor” ağını kullananların ifşa edilmesini amaçlayan bir yarışma düzenleyeceğini açıkladı.
Yarışmayı kazanana 3,9 milyon ruble, yani yaklaşık olarak 110 bin dolar ödül verilecek.
Tor ağı sayesinde kullanıcılar isimlerini gizleyebiliyor ve gönderilen veriler rastgele yollarla iletildiği için veri takibi de zorlaşıyor. Verilerin gönderilmesindeki her bir aşamada ise ek şifrelemeler oluşuyor.
İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre Rusya, 200 binden fazla “Tor” kullanıcısıyla dünyada beşinci sırada yer alıyor.
Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yarışmayı düzenlemekle amaçlanın “ülke savunması ve güvenliğini temin etmek” olduğu belirtildi.
Yalnızca Rusya vatandaşlarına açık olan yarışmaya katılmak isteyenlerin 195 bin ruble (yaklaşık olarak 5 bin 555 dolar) başvuru ücreti ödemesi gerekiyor.
Başvuruların internet üzerinden yapılacağı bildirildi. Yarışmaya katılım için son tarih ise 13 Ağustos olarak gösterildi.
Bu ayın başında ülkede çıkarılan bir yasayla internet şirketleri Rusya vatandaşlarının kişisel bilgilerini depolayabilme imkânına kavuşmuştu.
ABD kaynaklı Tor ağının ismi, Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi (NSA) ve diğer bazı istihbarat kurumlarından bilgilerin sızdırılmasıyla daha da duyulur olmuştu.
NSA'in gizli belgelerini ifşa eden ve halen Rusya'da sığınma hakkı bulunan Edward Snowden da iletişim için Tor ağını kullanan isimler arasında.
Snowden tarafından açığa çıkarılan belgelere göre NSA ve İngiliz Hükümet İletişim Merkezi (GCHQ) de geçmişte Tor kullanıcılarının kimliklerini deşifre etmeye çalışmıştı.
Tor ilk olarak Amerikan Denizcilik Araştırma Laboratuvarı tarafından tesis edilmiş ve internette gizli bilgiler paylaşmak isteyenler tarafından kullanılmaya başlanmıştı.