BIST 10.086
DOLAR 35,35
EURO 36,78
ALTIN 3.004,73
HABER /  DÜNYA

Rusya imzayı bastı! Sıra Meclis'te

Rusya, Kırım'ın Ukrayna'dan bağımsızlığını resmen tanıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilgili kararnameyi imzaladı.

Abone ol

KIRIM'ın Rusya'ya bağlanma talebinin ise bugün Rus Meclisi Duma'da oylanması bekleniyor. Avrupa Birliği ve ABD de Rusya tepkilerini uygulamaya döktü.

Rusya, Kırım'daki referandum nedeniyle tepkilerin odağında. Batılı ülkeler, Rusya'ya yaptırım kararlarını art arda açıkladı.Obama yönetimi, yedi üst düzey Rus hükümet yetkilisi ve milletvekiliyle Kırım'daki ayrılıkçı liderlere mali ambargo koydu.

Washington'ın seyahat kısıtlaması koyduğu isimler arasında Kırım'daki bölgesel hükümetin Başbakanı Sergey Aksionov ve Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin de var.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney; yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Putin'e kadar uzanabileceğini ima etti ''Ama öncelik diplomasi" dedi. Brüksel'deki Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının toplantısından da benzer kararlar çıktı. Rusya ve Ukrayna'dan 21 yetkilinin malvarlıklarının dondurulması ve seyahatlerine sınırlama getirilmesine karar verdi.

Ukrayna'dan ise ''Kırım'dan vazgeçmeyiz" açıklaması geldi. Ukrayna, tepki olarak Rusya Büyükelçisini de geri çekti.

Yaptırımları siyasi şantaj olarak niteleyen Rusya ise, Kırım politikasında değişikliğe gitmeyeceğinin işaretini verdi.

Devlet Başkanı Putin de Kırım'ın Ukrayna'dan bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı.

Kırım'ın Rusya'ya bağlanma talebinin ise bugün Rus Meclisi Duma'da oylanması bekleniyor.

TEK TARAFLI KARARLAR

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun büyük çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor.

27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askerleri olduğu anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart'taki oturumda Kırım'ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı.

16 Mart'ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya'ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edilmişti.

Ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım'daki yöneticilerin seçiminden referandum kararına pek çok konuda Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor.

Bu nedenle Ukrayna yönetimi, Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasa dışı olduğunu vurguluyor.