BIST 9.390
DOLAR 34,47
EURO 36,37
ALTIN 2.859,19
HABER /  POLİTİKA

Rusya ile de vize kalkıyor

Türkiye dünyaya açılıyor. Vizesiz gidilebilen ülkeler kervanına yakında Rusya da katılacak.

Abone ol

Türkiye’nin ilk nükleer santralının yeni bir ihale açılmadan imzalanacak bir anlaşmayla Rusya’ya verilmesi için çalışma başlatılması kararlaştırıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus liderlerle görüşmelerine enerji alanında işbirliği projeleri damgasını vurdu ve Türkiye’nin ilk nükleer santralının yapımının Moskova’ya ihalesiz verilmesi yolunda önemli bir adım atıldı. Önümüzdeki 5 yılda ticaret hacmini 100 milyar dolara yükseltme hedefi koyan iki ülke karşılıklı vizenin kaldırılması için çalışma başlatılması kararı da aldı.

Ankara-Moskova ilişkilerinin hızla geliştiği bir dönemde Rusya’ya gelen Erdoğan, Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin’le beş saati aşan görüşmeler yaptı.

Görüşmelerin ardından “Türkiye’de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi” imzalandı.
Putin, ortak basın toplantısında Erdoğan’la 10. kez bir araya geldiklerini belirterek, görüşmelerde Güney Akım Doğalgaz Projesi ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın ele alındığını söyledi.

VİZE ADIMI
Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması çalışmalarının başlatılacağını da açıklayan Putin, “Çalışmanın fazla uzun sürmeyeceğini umuyorum” dedi.
Önümüzdeki beş yılda ikili ticaret hacmini 100 milyar dolara yükseltme hedefi koyduklarını belirten Erdoğan, Medvedev’in mayıs ya da haziran ayında Ankara’ya geleceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan vize konusunda, “Sayın Başbakan az önce müjdeyi verdi. İnanıyorum ki bu buluşmamızın önemli yanlarından biri oldu” dedi ve Medvedev’in ziyareti sırasında vizenin kaldırılmasına yönelik somut adım atılması dileğinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, Türk-Rus ortaklığının kazandığı ilk nükleer santral ihalesinin iptal edilmesinden sonraki süreçle ilgili soruyu yanıtlarken, “Danıştay’ın iptalinden sonra devletten devlete bir anlaşma yapmak süretiyle bu adımı atma noktasında karara vardık. Şu anda arkadaşlar onun altyapı çalışmasını yürütüyor. Tamamladıkları anda bununla ilgili adımı atacak ve bu işi süratle bitirip hayata geçireceğiz” dedi.

Medvedev ise heyetler arasında yapılan görüşmenin başında iki ülkenin arasındaki ilişkiyi “stratejik ortaklık” olarak tanımladı ve Türkiye ile Rusya’nın enerji alanında dev projeler gerçekleştirdiğini söyledi. İki ülke arasındaki işbirliğinin bölgedeki karmaşık sorunların çözümü için gerekli olduğunu belirten Medvedev, Moskova ile Ankara’nın sürekli temas halinde bulunduğunu vurguladı.

İLİŞKİ ‘GAZLA’BÜYÜYOR
Türkiye’yle Rusya arasındaki ticari ilişkiler 2000’lerin başından itibaren hızla artmaya başladı. 2009 yılında krizin de etkisiyle iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi yüzde 50’lere varan bir düşüş yaşadıysa da Rusya hâlâ Türkiye’nin ithalatında ilk sıradaki yerini koruyor. Rusya aynı zamanda Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ilk beş ülke arasında yer alıyor. Türkiye, bu ihracatıyla Rusya’nın en fazla ithalat yaptığı ilk 10 ülke arasına girebiliyor.

İki ülke arasındaki en büyük ticaret kalemini ise doğalgaz ve petrol oluşturuyor. Türkiye, Rusya’dan aldığı doğalgazla bu ülkenin en fazla ihracat yaptığı beş ülkeden biri. Ticari ilişkilerin gelişmeye başladığı ilk yıllarda Türkiye’den daha çok gıda maddeleri alan Rusya, son dönemde ithalatını tekstil, konfeksiyon, deri, kürk, makina, teçhizat ve otomobil gibi ürünlerle artırdı. Türkiye de Rusya’dan petrol ve doğalgazın yanı sıra kimyasallar ve gübre satın alıyor.

İki ülke arasındaki ticari ilişkide turizmin de payı büyük. Rusya’dan Türkiye’ye her geçen yıl daha fazla turist gelirken 2009’da ilk kez Rus turistlerin sayısı, Almanları geçti. Geçen yıl Türkiye’ye 2 milyonu aşkın Rus turist geldi.