BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  EKONOMİ

Rusya çökerken olan bibere oldu!

Rusya ekonomisi çökerken 1 lira 80 kuruş olan çarliston biber dibe vurarak 60 kuruşa düştü.

Abone ol

Rusya'daki ekonomik kriz ile birlikte rublenin dolar karşısında değer kaybetmeye başlaması, ihracata bağlı tarım sektörünü vurdu.

Odatv'den Yusuf Yavuz'un haberine göre sebze meyve ihracatının büyük bölümünü Rusya'ya yapan Antalya Kumluca halinde geçen yılın aynı gününde 1 lira 80 kuruş olan çarliston biber Rusya kriziyle birlikte dibe vurarak 60 kuruşa, 2 lira olan salatalık 1 lira 20 kuruşa, 3 lira olan fasulye ise 2 lira 30 kuruşa düştü. Bölgedeki üretici ve tüccarlar tedirgin.

RUSYA’DA KRİZ ÇIKTI BİBER 60 KURUŞA DÜŞTÜ

Rusya’daki ekonomik kriz tarım ihracatını da vurdu. Türkiye'nin örtü altı sebze üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren Antalya Kumluca halinde sebze fiyatlarında büyük düşüşler gözlendi. Buna göre geçen yıl 17 Aralık'ta 1 lira 80 kuruş olan çarliston biber bugün 60 kuruşa, 2 TL olan salatalık 1 lira 20 kuruşa, 2 lira 30 kuruş olan dolma biber 1 lira 20 kuruşa, 2 lira 70 kuruş olan patlıcan 1 lira 60 kuruşa, 3 TL olan fasulye ise 2 lira 30 kuruşa geriledi. Geçen yılın aynı gününde 1,5 lira olan domateste büyük bir fark gözlenmezken bugün 1 lira 20 kuruş ile 1,5 lira arasında fiyatlara alıcı buldu.

KUMLUCA’DA RUSYA HATTI DURDU

Kumluca’da tarım ihracatı yapan Durdaşlar Tarım’ın yetkililerinden Şevki Durdaş, Rusya kriziyle birlikte ilçedeki tarım ihracatının yaklaşık yüzde seksene varan oranda gerilediğini söyledi. Rusya’nın İran’a gümrük vergisini sıfırladığını dile getiren Durdaş, bunun Türkiye için de uygulanması gerektiğinin altını çizerek, “Kumluca’da iki gündür Rusya hattına yapılan ihracat durdu. Bunun çözümü için gümrük sorununun giderilmesi gerekiyor. Ayrıca Samsun Limanı’ndan Rusya’ya gemilerle açık olarak götürülen sebzelerle ilgili sorunlar var. Ürünler gidene kadar bozuluyor. Bu ihracatın açıkta değil konteynerle yapılması gerekiyor” diye konuştu. 

‘TÜCCAR ÖNÜNÜ GÖREMEDİĞİ İÇİN ADIM ATAMIYOR’

Domates üretiminin ağırlıklı olduğu Kaş Kınık'ta da Rusya'daki krizin ardından belirsizlik sürüyor. Kınıklı üretici Burhan Konu, Kınık halindeki rakamların mevsim olarak normal olmadığını belirterek, Rusya'nın Türkiye'ye alım önceliği vermesine rağmen rublenin düşüşünün durması gerektiğini dile getirdi. “Ruble durursa buradan Rusya'ya mal gitmeye başlayacak” diyen Konu, “malın Rusya'ya ulaşımı 10 gün alıyor. Bu süre içinde mal ya değer kazanıyor ya da değer kaybediyor. Tüccar önünü göremediği için adım atamıyor, mal almıyor. Bu nedenle Kınık bölgesinde bir tıkanma var” dedi.

‘KINIK’TA FİYATLAR BELİRSİZ, TABLO VAHİM’

Kınık halinde mal alımının henüz başlamadığını anlatan Konu, “tüccar 1 Ocak'tan itibaren alıma başlayacaktı ancak bu gidişle 15 Ocak'ı bulacak gibi görünüyor. Daha domates de çıkmadı, çıkınca fiyatların nasıl olacağı da belirsizliğini koruyor. Geçmişte fiyatları ihracat ile iç piyasa arasındaki denge belirliyordu şimdi ise ortada bir dengesizlik oluştu. Ortada üretici ve tüccar açısından vahim bir tablo var” diye konuştu.