BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,29
ALTIN 2.921,09
HABER /  DÜNYA

Ruslar Yunanistana göz kırpıyor

Ruslar'ın Yunanistan'ı Türkiye'ye rakip bir enerji merkezi yapmak istediği öne sürüldü

Abone ol

Rusya’nın Yunanistan’ı ABD’nin desteğini alan Türkiye’ye rakip bir “enerji merkezi”ne dönüştürmek istediği öne sürüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’ın de, Burgas-Dedeağaç boru hattı projesini hayata geçirmek amacıyla Pazartesi günü Atina’da Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Prvanov ile buluşacağı belirtiliyor.

Vladimir Putin, pazartesi günü Atina’da Yunan Başbakanı Karamanlis ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Prvanov ile “üçlü bir toplantı” yapacak. Toplantının, Bulgaristan’daki Burgas limanından Yunanistan’daki Dedeağaç terminaline Rus petrolünü taşıyacak 285 kilometrelik boru hattı projesine odaklanacağı belirtiliyor.

Günde 1 milyon varil peptrolü taşıma kapasitesi olması planlanan
Burgas-Dedeağaç boru hattı projesinin görüşüleceği toplantıda Rusya’nın petrol ve boru hatları devi Transneft şirketi ve doğalgaz şirketi Gazprom başkanlarının Semyon Vainshok ve Alexei Miller’in hazır bulunması bekleniyor.

Hindistan ve Afrika pazarlarına Rus petrolünün taşınmasına olanak sağlaması öngörülen 700 milyon dolarlık petrol boru hattının son aylarda Rusya’nın enerji gündeminde ağırlıklı projelerinden biri haline geldiğine dikkat çekiliyor. Rus basını, 13 yıldır gündemde olan ancak Moskova’nın fazla bir ilgi göstermemesi nedeniyle şimdiye kadar gerçekleştirilmeyen projenin ilk bahardan bu yana Kremlin’den “aktif” bir destek almaya başladığına işaret ediyor.

Nitekim, Rusya’nın en güçlü şirketi olarak nitelendirilen Gazprom ile petrol ve boru hattı devi Transeft’in Burgas-Dedeağaç projesine yakından ilgilendikleri ifade ediliyor. Bu çerçevede, Kremlin’in “Transneft’in boru hattının işletmeciliğini yapmayı arzuladığı” yolundaki açıklamasına dikkat çekiliyor.



Rus basını, Putin ve söz konusu Rus şirketlerinin, artık Burgas-Dedeağaç projesini, ABD ve Türkiye tarafından planlanan boru hatları ve terminalleri ile yarışan Rusya’nın “küresel petrol stratejisinin bir parçası” olarak gördükleri yorumunu yapıyor.
Transneft’in de Samsun-Akdeniz boru hattı projesine ilişkin önerileri için Türk hükümetinden destek sağlamayı umduğu sürece Burgas-Dedeağaç projesine karşı çıktığı ancak şirketin, ABD’nin güçlü desteği ile Azeri petrolüne ağırlık veren Türkiye’nin söz konusu önerilere “hayır” demesi üzerine tutumunu gözden geçirdiği kaydediliyor.



(ANKA)