Rusya, Atatürk'ün İstanbul Boğazı kıyısında SSCB'ye hediye ettiği yalıyı geri istedi.
Abone olPravda gazetesinin iddiası: "Rusya 70 ülkede bine yakın mülkünü geri almak için yasal girişim başlatıyor. Listede Atatürk'ün İstanbul Boğazı kıyısında SSCB'ye hediye ettiği bir yalı da var."
Rusya eski defterleri karıştırdı Ata'nın hediyesi yalıyı geri istedi
Rus devleti 70 ülkede bine yakın gayrimenkulün iadesi için kolları sıvadı. Bu mülkler arasında Atatürk'ün hediye ettiği Boğaz kıyısındaki bir yalı da var.
Rus devleti, toplam bedeli 400 milyar doları bulan bir "mülkiyet tartışması" nı tekrar gündeme getiriyor. Kremlin ve Rusya Dışişleri Bakanlığı, 70 ülkede bine yakın gayrimenkulün iadesi için yasal süreç başlatmaya hazırlanıyor. Rusya'nın iadesini istediği mülkler içinde "en nefis parçalardan biri"nin, 1920'lerde Mustafa Kemal Atatürk tarafından Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne hediye edilen Boğaz kıyısındaki bir yalı olduğu açıklandı. Kremlin yetkilisi Vladimir Kojin, aralarında saraylar, kiliseler ve hatta fabrika binalarının da bulunduğu mülklerin SSCB veya Rus İmparatorluğu'na ait olduğunu kanıtlayacaklarını söyledi.
Son 5 yıldır Kremlin'in emriyle bu konuda bir envanter çalışması yapıldığı anlaşıldı. Komsomolskaya Pravda'nın haberine göre Kojin, "Şu an sahip olduğumuz mülklerle ilgili kesin bilgi sahibiyiz. Hangi caddede, hani şehirde, hangi numarada hepsini biliyoruz" dedi. Newsru, tüm Rus gazetelerinde yayınlanan haberlerden yaptığı toparlamada, Türkiye'ye de yer verdi. Bu bölümde, "En nefis parçalar arasında, Boğaziçi kıyısında bulunan ve 1920'lerde Mustafa Kemal Atatürk tarafından Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne hediye edilen yalı var" ifadesine yer verildi. Ancak daha fazla ayrıntı haberde yer almadı. Bu ifadeden, zaten şu an Rusya'nın mülkiyetinde olan Beyoğlu'ndaki konsolosluk ve Sarıyer'de deniz kıyısında bulunan rezidanstan başka bir yerin kastedildiği yorumu çıkıyor.
120 ülkede 4 bin mülk
YURTDIŞINDAKİ Rus ve SSCB varlıkları ile ilgili farklı değer tespitleri var. 1991 yılında Rus hükümeti 100 milyar dolarlık tespit yapmıştı. Rus Sayıştay'ı bu rakamı 300 milyar dolar olarak belirledi. İngiliz araştırma şirketi Pinkerton rakamın 400 milyar olduğunu söylüyor. Son resmi rakamlarda, 120 ülkedeki toplam 4 bin mülkün bedeli 2.7 milyar dolar olarak saptanmıştı.
Kaynak: