BIST 9.976
DOLAR 34,09
EURO 38,10
ALTIN 2.840,75
HABER /  GÜNCEL

Rumlara resti çektik ama..

Türkiye Rumlara Akdeniz’de sizin aracağınız bölgelerde biz de petrol arayacağız restini çekti ama..

Abone ol

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'de petrol aramaya yönelik girişimlerine misilleme yaparak Akdeniz'de petrol arama konusunda önemli bir adım atan Türkiye, "araştırma gemisi" kriziyle karşı karşıya kaldı.

Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de önemli petrol varlığı ileri sürüldüğü bir dönemde, Türkiye, bu denizlerde yabancı şirketlerin yardımı olmaksızın araştırma yapamıyordu. Bunun en önemli nedeni ise Türkiye'nin araştırma gemisinin olmamasıydı. İşte bu skandal Akdeniz'de yaşanan petrol arama gerginliği ile gün yüzüne çıkmış oldu.

BEDELİ 60 MİLYON DOLAR

Gemi olmadığı için Akdeniz'de eyleme geçemedi. Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) 60 milyon dolara mal olacak gemiye onay vermediği için Rumlar'ın petrol ve doğalgaz aramaya hazırlandığı bir sırada hazır gemisi olmayan Türkiye'nin eli kolu bağlandı.

Yunanistan'la yaşanan krizde, Ege'de petrol arayarak efsaneleşen ünlü "Hora" gemisi de müzelik olduğundan Ankara'nın, "Biz de ararız " resti havada kaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, iki yıldır böyle bir gemiyi almak için uğraştığını açıkladı. Enerji Bakanlığı, son 2 yıldır Türkiye'nin araştırma gemisine duyduğu ihtiyacı raporlarla gündeme getirdi.

BÜROKRASİYE TAKILDIK

Ancak gemi alımı konusunda ki talep ağır bürokrasiye takıldığı için bir türlü hayata geçemedi. Yapılan fizibilite raporları doğrultusunda maliyeti sadece 60 milyon dolar civarında olan gemi alımı için DPT'nin ayak direttiği öğrenildi. Doğal olarak Bakan Güler de bu duruma isyan ediyor.

Bugün