BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  DÜNYA

Rumlar provake ediyor

KKTC Enformasyon Dairesi, tutuklanan Rum gazetecilerle ilgili açıklama yaptı

Abone ol

KKTC Enformasyon Dairesi, Rum Sigma televizyon ekibinin Lokmacı Barikatı'nın, askeri bölge kapsamında olduğunu bilmesine karşın, burada sorumsuz ve provake edici biçimde çekim yapmasının açıklayıcı hiçbir yanı olamayacağını açıkladı.

KKTC Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi'nden yapılan açıklamada, bölgede daha önce çekimlerin tamamıyla özel izin ve düzenlemeyle yapıldığı, basın mensuplarının tutuklanmalarının istenir bir gelişme olmamasına karşın, KKTC sınırları içinde herkesin KKTC yasalarına uymasının bir zorunluluk olduğu bildirildi.

Açıklamada, ''Profesyonel basın mensuplarının bundan sonra daha dikkatli olup, iki toplum arasında varolan güvensizlik ortamını derinleştirmek yerine bunun tersi yönünde davranarak barışa katkıda bulunacağına inanıyoruz'' denildi. KKTC'de çalışma yapmak amacıyla Rum kesiminden geçiş yapan tüm basın mensuplarının, ırkına ve kökenine bakılmaksızın, habere ulaşma ve haberi izleme konularında herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadıkları belirtilen açıklamada, bununla birlikte enformasyon dairesinin Rum medyasıyla sürekli olarak temas durumunda olduğu, yardım taleplerine de en hızlı ve verimli biçimde yanıt vermeye çalıştığı vurgulandı.

Rum televizyon ekiplerinin daireyi sık sık ziyaret ettiği, dairenin de ekiplerin talepleri doğrultusunda mümkün olan yardımda bulunduğu açıklamada, şöyle denildi: ''Özellikle Rum televizyon ekiplerinde, KKTC sınırları içinde tüm yerlerde çekim yapmaları konusunda herhangi bir kısıtlamanın olmadığı, ancak tüm dünyada olduğu gibi askeri bölgeler içinde veya yakınında çekim yapmanın mümkün olmadığı, çekim koşullarının daireden alınacak özel izin ve gerekirse enformasyon memurunun eşliği çerçevesinde olabileceği bilgisi mevcuttur. Kıbrıs'ta ateşkes koşullarının mevcut olduğu herkes tarafından, özellikle de profesyonel basın mensupları tarafından bilinen bir gerçektir. Rum kesiminde askeri bir bölgede herhangi bir yabancı basın mensubunun çekim yapması halinde ne tür bir yasal uygulama yapılacağını herkes tahmin edebilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda İngiliz gazetecilerin, Baf'da bulunan hava üssünü görüntüledikleri gerekçesiyle tutuklanmaları hala hafızalarda mevcuttur.''

-GAZETECİLERE PARA CEZASI-

Bu arada Lokmacı Barikatı'nda gerekli izni almadan, ''1. derecede askeri bölgeyi görüntüleme'' suçundan bugün askeri mahkemeye çıkarılan gazeteciler para cezasına mahkum edildi.

KKTC'ye geçiş amaçları, suçun işleniş nedeni ve biçimini hafifletici neden olarak gören mahkeme, Sigma muhabiri ve kameramanı Nikitas Dalitis ve Adonis Pallikarides'e 400'er YTL para cezası verdi. Lokmacı Barikatı'nda 25 Ağustos'ta askeri yasak bölgeyi görüntülerken belirlenen ve tutuklanan Rum muhabir ve kameraman, 3 gün tutuklu kalmıştı.