İstanbul'da Rum mezarlığı krizi. Bahçenin botanik mezarlığına dönüştürüldüğü iddiasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı.
Abone olTürkiye vakıflara ait mülklerin devri için çalışmalar yürütürken, Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ilginç bir dava görülmeye başlandı. Zeytinburnu'nda açılan botanik bahçesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Balıklı Rum Hastanesi Vakfı'nı karşı karşıya getirdi. Vakıf mezarlığın kendilerine ait olduğunu belirtirken, belediye bölgenin mezarlık vasfını yitirdiğini, bu nedenle botanik bahçesine çevrildiğini bildirdi.
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı söz konusu mezarlığın '1936 Beyannamesi'nde' Balıklı Rum Hastanesi Vakfı'na ait olduğunun altını çizerek eski mezarlığın tekrar kendilerine verilmesini istedi.
Vakıf mahkemeye gönderdiği dilekçede, Lozan Antlaşması'nı hatırlatarak azınlık vakıflarınca edinilen malların kazanılmış haklar olduğunu belirtti.
Lozan Antlaşması'na göre Türkiye ve Yunanistan'ın ülkelerinde bulunan azınlıkların haklarını aynen korumakla yükümlü olduğunu ifade eden Balıklı Rum Hastanesi Vakfı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bu yükümlülüğe uymak zorunda olduğunu anımsattı. Vakıf dilekçesinde ayrıca Ankara Antlaşması'ndan doğan azınlık haklarının da altını çizdi.
KEMİKLER YOK
Dilekçede Rum Mezarlığı olarak kullanılan alanda yüzlerce kişinin yattığını ve ölülerin kemiklerinin bulunduğu belirtiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kemikleri nereye naklettiğini vakfa bildirmediğini, akıbetlerinden haberdar da olunmadığı ifade edildi. Bu konudaki sorulara yanıt beklendiği de açıklandı.
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dr. Dimitri Karayani 'Mezarlık Belediye kanununa göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tescilliydi. Ancak belediye bize hiç haber vermeden 'mezarlık vasfı ortadan kalktı' diyerek mezarlığı parka çevirdi. Burada bulunan cenazelerin ne olduğunu öğrenemedik. Vakfımıza ait olan araziyi geri almak istiyoruz' dedi. Karyani hastanede ölen, intihar eden ya da kimsesi olmayan Rumların 30 yıl öncesine kadar bu mezarlığa defnedildiğini söyledi.
TARİHİ ESERLER DE KAYIP
Arazide çok kıymetli ikonaların bulunduğunu belirten vakıf, 300 yıllık geçmişi olan tarihi eserlerin, toprak doldurularak yok edildiğini öne sürdü.
BAŞBAKAN GAYRİMÜSLÜM MEZARLARINA ÖZEN İSTEMİŞTİ
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan bir ay önce Atina'ya hareket etmeden yayınladığı genelgede gayrimüslüm mezarlıklarına gereken özenin gösterilmesini istemişti. (Akşam)