KKTC'de 1. derecede askeri yasak bölgede kamerayla izinsiz çekim yapan kameraman gözaltına alındı
Abone olGazimağusa'da 1. derecede askeri yasak bölgede kamerayla izinsiz çekim yaparken dün yakalanan 4 Rum'dan biri olan Rum Devlet Televizyonu (RIK) Kameramanı Andreas Dimitriu, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nce suçlu bulundu.
Askeri Mahkeme, yetkili makamdan izin almaksınız birinci derece askeri yasak bölgeyi film çekerek ihlal etmekle suçlanan RIK kameramanı Andreas Dimitriu'nun suçunu sabit buldu. Kameraman Andreas Dimitriu, gazeteci Stelios Kreuzu, Hristos Haites ile Dimitriu'nun nişanlısı Maria Lambru, dün akşam saatlerinde Gazimağusa'da Palm Beach'de birinci derecede askeri yasak bölgenin filmini çekerken güvenlik güçlerince yakalandı.
Rum gazetecilerden, film çektiğini kabul eden kameraman Andreas Dimitriu, bugün Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkemede Yargıç Çiğdem Güzeler, beş yıla kadar hapis cezası öngörülen suçla ilgili olarak Dimitriu'ya, suçun işlenme şekli, yeri, sanığın sosyal statüsü, mesleği, tutuklandığı andan itibaren meselenin çözümü yönünde gösterdiği olumlu tavır nedeniyle hürriyeti bağlayıcı ceza yerine 400 YTL para cezası verdi.
Güzeler, birinci derece askeri yasak bölgelerin fotoğraflanmasıyla ilgili yasal kısıtlamanın, ülkenin güvenlik ve egemenliğiyle ilgili olduğuna işaret ederek, meselede sanığın lehine ve aleyhine tüm durumları değerlendirerek, hemen ödenmek koşuluyla 400 TYL para cezası verilmesi, kameranın iadesi, kasetinse müsadere edilmesi yönünde karar verdi.
Sanığın, bu konuda daha dikkatli olacağına dair mahkemeye söz verdiğini belirten Güzeler, bu anlamda mahkemenin sanık Andreas Dimitriu'ya ilk ve son kez bir fırsat verdiğini, bu nedenle hürriyeti bağlayıcı ceza yerine 400 YTL'yi taktir ettiğini söyledi.
Mahkeme kararından sonra 400 YTL para cezası ödenen Andreas Dimitriu serbest kaldı.
Meslektaşlarının sorularını yanıtlayan kameraman Andreas Dimitriu, Kıbrıslı Türk meslektaşlarına verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.
Duruşmayı izleyen Kıbrıs Rum Gazeteciler Birliği Başkanı Andreas Kannauros ise mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, gazetecilerin görev yaparken bu tür olaylarla karşılaşmasının üzücü olduğunu söyledi.
Kannauros, gazetecinin tutuklanmasına neden olan bölgenin yıkık evleri bulunan bir şehir olduğunu, orada herhangi bir askeri birlik bulunmadığını, bu nedenle böyle bir yasağı da kabul etmediğini savundu.
Bu tür olumsuzlukların bir daha yaşanmaması dileğinde bulunan Kannauros, dayanışması, yardımı ve para cezasını ödemesi nedeniyle Kıbrıs Türk Basın Emekçileri Sendikası'na (Basın-Sen) teşekkür etti.
-BASIN-SEN BAŞKANI DARBAZ-
Basın-Sen Başkanı Kemal Darbaz da, Rum gazetecilerin neden para cezasını ödediniz? sorusuna karşılık, parayı ödemenin, son 24 saatte (Türk ve Rum) gazetecilerin yaşadığı olumsuzluklar yanında küçük bir ayrıntı olduğunu söyledi.
Darbaz, her şeye karşın mahkemenin adil bir karar verdiğini, bu karara saygılı olmakla birlikte, askeri yasak bölgelerle ilgili yeni bir düzenlenenin yapılması gerektiğini ifade etti.
Gazetecilerin mesleklerini yaparken çok daha dikkatli olmaları gerektiğini anlatan Darbaz, bunun gazetecinin hareket alanını daraltmak olarak yorumlanmaması gerektiğini kaydetti.
Kemal Darbaz, bu anlamda, askeri yasak bölgelerle ilgili yeni bir düzenleme yapılması konusunda KKTC yetkililerine çağrıda bulunarak, mevcut haliyle Türk, Rum veya başka bir ulusa ait olsun tüm gazetecilerin sorun yaşadığını belirtti.
Darbaz, mahkemenin adil bir karar verdiğine inandıklarını ifade ederek, yapılacak olumlu düzenlemelerle gazetecilerin bu tür sorunlar yaşamadan mesleklerini en iyi ve çağdaş düzeyde yapabilmesinin koşullarının yaratılması gerekliliği üzerinde durdu.