Bu haber çalışmak isteyen zihinsel ve ruhsal engellileri sevindirecek.
Abone olAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, zihinsel ve ruhsal engelli vatandaşların iş hayatına girebilmesi için ‘korumalı işyeri’ uygulaması başlatıyor. Paketleme gibi tekrar eden işlerde becerisi yüksek olan Down sendromlu bireyleri çalıştıran işyerleri, verecekleri maaşın belirli bir kısmını devletten alacak.
Zaman gazatesinin haberien göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kamuda çalışamayan engellilerin özel sektörde işe girebilmesi için önemli bir adım atıyor. ‘Korumalı işyeri’ uygulamasıyla özellikle zihinsel ve ruhsal engelli bireyler, işe yerleştirilecek. Bakanlık, korumalı işyerlerine engelli çalıştırmaları karşılığında destek verecek.
Buna göre bu işyerlerinin devamlılığının desteklenmesi amacıyla engellilere ödenecek aylık ücretlerin belli bir oranına kadarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülüyor. Bu uygulamadan özellikle fabrikalarda paketleme gibi tekrar edilen işleri yapabilme kapasitesine sahip down sendromlu ve benzeri rahatsızlıkları olan bireylerin faydalanması bekleniyor. Böylece engelli bireylerin üretken olmaları ve toplumsal yaşama katılımları hedefleniyor.
Geçtiğimiz hafta Meclis’e “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağıyla Yapılan Düzenlemeler” başlıklı taslak sunuldu.
Bu taslakta engelliler, şehit yakınları, görev malulleri, ihtiyaç sahipleri, koruyucu aile gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görev alanına giren birçok konuda önemli düzenlemeler yer alıyor. Bunlardan biri de fiziksel engellilerin dışında ruhsal ve zihinsel engellilerin, özel sektörde iş hayatına dahil olması ile ilgili. Korumalı işyeri olarak adlandırılan, engelli dostu işyerleri, çalıştırdığı engellinin maaşının belirli bir kısmını devletten alacak.
ENGELLİ BİREYLERİN YAKINLARINA NAFAKA DAVASI AÇABİLECEK
Engelli bireylerin korunduğu yasa taslağında yeni bir düzenleme de engelli aylığı alan bireylerin, ekonomik durumu iyi olan yakın akrabalarına nafaka davası açılabilmesi. Aynı davayı yaşlılık aylığı alan vatandaşlar da açabilecek. Davalar vatandaşın talebi üzerine Maliye Bakanlığı tarafından açılacak. Taslakta ayrıca şu düzenlemeler yer alıyor: Koruyucu ailelere yapılan ödemelerde kesinti yapılmaması, şehit yakınlarından iki kişiye iş imkânı sağlanması, görev malullerine TOKİ’den faizsiz ev kredisi sağlanması, engelli ve yaşlıların şehir içi ulaşımdan ücretsiz faydalanması, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yurtdışı teşkilatlarının kurularak gurbetçi vatandaşların özellikle çocukları yabancılara verilenlerin haklarının aranması.