Hz. İsa'nın hayatını konu alan "Kurtarıcı" filminin Türkiye özel gösterimine ev sahipliği yaptı.
Abone olHeybeliada Ruhban Okulu, tarihinde ilk kez, Hz. İsa'nın hayatını konu alan "Kurtarıcı" filminin Türkiye özel gösterimine ev sahipliği yaptı.
Filistinli yönetmen Robert Savo'nun yeni filmi "The Savior/Kurtarıcı"nın, Paskalya Bayramı kapsamında, Heybeliada Ruhban Okulu'nun tarihi atmosferinde Türkiye özel gösterimini gerçekleşti. Çekimleri Ürdün ve Bulgaristan'da gerçekleştirilen "Kurtarıcı" filminin galası, Ruhban Okulu'nun bahçesinde verilen kokteylle başladı.
Ruhban Okulu'nun tören salonunda gerçekleştirilen film gösterimine, manastırın başrahibi Elpidoforos, Bektaşi topluluğu lideri ve Başdedesi Edmond Brahimaj, filmin ABD'li yapımcısı John Door ve Bulgar yapımcısı Viladimir Karanikolov, filmin yönetmeninin eşi Henia Savo'nun yanı sıra, Ada halkı ve çok sayıda sinemasever katıldı.
Türkiye'deki özel gösterime işleri dolayısıyla katılamadığı belirtilen Filistinli yönetmen Savo'nun ise, gösterim öncesi filmle ilgili yazılı açıklaması okundu. Açıklamada, "Kurtarıcı" filmini sunmaktan onur duyduğunu söyleyen Filistinli yönetmen, "Tek dileğim, fikrimi barış ve hoşgörü çerçevesinde sunmayı başarmış olmak ve yüce İsa'nın ölümsüz mesajını insnalığa ulaştırmak. Kurtarıcı filmini izlerken hoşça vakit geçirmenizi temenni ederim" dedi.
"İSLAM'I DÜNYAYA NASIL TANITMAK GEREKTİĞİNİ BİLİYORUZ"
Başrahip Elpidoforos ve filmin ABD'li yapımcısı John Door da Türkiye özel gösterimiyle ilgili görüşlerini aktardı. Galayı organize etmekten mutluluk duyduklarını söyleyen başrahip, "Bu film, çok güzel bir film. Filmin özelliği, bütün rolleri oynayan insanların hepsi Filistinli, hem de Müslüman. İsa Mesih'le ilgili, O'nun hayatını bir film haline getirmişler. Burada bize sunmak istediler. Biz tabii ki kapılarımızı açtık. Çok sevindik" dedi.
Film gösteriminin Ruhban Okulu'nda gerçekleştirilmesini ve Bektaşilerin başının gösterimde yer almasını İslam'ın dünyaya tanıtımında önemli bir etken olarak değerlendiren başrahip Elpidoforos, "Ruhban Okulu'nun önemlerinden biri de İslam dünyasını, dünyaya değişik bir şekilde tanıtmak. Çünkü İslam'ı dünya genelde o kadar iyi tanımıyor. Ancak biz, burada yüzyıllardır birlikte yaşıyoruz. İslam'ı dünyaya nasıl tanıtmak gerektiğini biliyoruz" dedi. Türkiye'de filmin gösteriminin gerçekleşmesini sağlayan Ruhban Okulu'na teşekkür eden ve burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen ABD'li yapımcısı Door, "Hz. İsa'nın hayatıyla ilgili daha önce Amerika gibi ülkelerde yapılan filmlerle karşı karşıya olmuştuk. Bu defa farklı bir şey yapmak istedik. Filmin oyuncu kadrosunun pek çoğu Filistin'den seçildi. Filmin çekimleri Bulgaristan ve Ürdün'de gerçekleşti. Amerika'daki çekimlerden farklı olarak, filmin çekildiği bölgelerdeki insanların kültürlerini yansıttık. Bu proje için adeta kendimizi adadık" diye konuştu.