Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı’nın görüşmeleri azınlık sorununa takıldı.
Abone olSon dakika değişikliğiyle tasarıdaki azınlık okulu tanımı değiştirildi ve TC vatandaşı olmayan yabancı uyrukluların da azınlık okullarında okumalarına imkan sağlandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un verdiği önergeyle azınlık okullarıyla ilgili hüküm yeniden düzenlendi. Azınlık okulu tanımındaki “Rum, Ermeni ve Musevi azınlıklar” ibaresi çıkarılarak, “gayrimüslim azınlıkları” ibaresi getirildi. Tanım, “Gayrimüslim azınlıklara mensup Türk vatandaşları tarafından kurulmuş, Lozan Antlaşması ile güvence altına alınmış ve kendi azınlığına mensup TC uyruklu öğrenciler ile bu azınlığa etnik veya dini köken itibariyle mensup yabancı uyruklu çocukların devam ettiği okul öncesi eğitim, ilköğretim ve orta öğretim özel okulları” şeklinde düzenlendi. CHP, “Lozan delindi” diye karşı çıktı. AKP içinde de tereddüt doğması üzerine tasarının sözkonusu maddesi için tekriri müzakere yapılmasına karar verildi. Tasarı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün görüşü doğrultusunda Salı günü Genel Kurul’da ele alınacak.
MÜLTECİ ERMENİLER...
Tanımın değiştirilmesine yönelik önerinin Dışişleri Bakanlığı’ndan geldiği öğrenildi. Dışişleri yetkilileri Türkiye’deki Ermeni mültecilerin çocukları Türk vatandaşı olmadığı için azınlık okullarına gidemediklerini söyledi. Tanımın değişmesi halinde Ermeni mültecilerin çocuklarının da bu okullara gidebileceğini bildirdi.
RUHBAN’LA İLGİSİ YOK
Milli Eğitim Komisyonu Başkanı AKP’li Tayyar Altıkulaç, düzenlemenin Ruhban Okulu ile ilgisinin bulunmadığını belirterek, “Ruhban Okulu yüksekokul konumundadır. Ruhban Okulu’nun açılmasına YÖK karar verecektir” dedi.