BIST 9.741
DOLAR 35,22
EURO 36,77
ALTIN 2.980,18
HABER /  GÜNCEL

Ruhat Mengi'den 'Erkekçe' yazı

Hıncal Uluç, geçtiğimiz gün Erkekçe dergisinin eski dönemlerdeki başarısını yazmıştı. Aynı yazıda Ruhat Mengi'ye de mesaj gönderen Uluç'a bugün cevap geldi.

Abone ol

Ruhat Mengi "Alınteriyle başarı ve Boxer!" başlıklı yazısında Hıncal Uluç'un Erkekçe dergisiyle ilgili ortaya koyduğu verilere kendi düşüncelerini kattı.

Erkekçe dergisini "1980'li yılların başında, 65 bini kadın olan 151 bin kişiye sattıklarını" anlatmıştı Hıncal Uluç Pazar günkü yazısında... Sonra da "Erkekçe Tavsiyeler" sayfasında İç Anadolu'dan bir kadın okurdan gelen mektubu yazmış ve bana da "Erkekçe'nin yerinde olsam bu durumda ne cevap vereceğimi" sormuştu. Soruş tarzındaki "çoğullama"dan hoşlanmasam da bu soruya daha sonra cevap vereceğim.

Çünkü, bugüne kadar birçok kez tamamen aksi görüşleri savunmuş olmamıza rağmen çoğu kez de onun düşüncelerine katılırım. Kızdığım zamanlar olsa da Hıncal Uluç değer verdiğim bir arkadaşım ve meslektaşımdır. Aç parantez; bu yıl tesadüfen Londra'da Özer Restoran'da kutladığım doğum günümde yanımdaydı. Pastamın mumlarını birlikte söndürdük. Sonra da bütün grup, Hıncal'ın doğum günü hediyesi olan nefis şampanyadan içtik. Londra anılarımı size anlatacaktım, söz de vermiştim ama hiç zaman olmadı. Kapa parantez.

Birinci cümleye dönelim şimdi; "65 bini kadın olan 151 bin Erkekçe okuruna..." Tabiî o yıllarda gazete ve dergiler açısından bu kadar rekabet yoktu. Üstüne üstlük yabancı dergilere de her adım başı rastlamadığımız için mevcut yerli dergilerden "iyi olanlar"ın başarı göstermesi bugünkünden çok daha kolaydı. Ve bugünkü gibi, insanları bırakın okumaktan, her işinden alıkoyan sayısız TV kanalı da yoktu.

Bunları yazmamın nedeni bugünkü şartlarla o günkü şartların farklılığını vurgulamak. Yine de Kadınca, Erkekçe gibi dergilerin kadın-erkek ilişkileri, aşk ve cinsellik konularında insanları bilgilendirerek önemli bir iş başardığına inanıyorum.

Bugün Erkekçe'nin yerini alan dergi (Hıncal'ın da yayın kurulunda bulunduğu) ise BOXER. Genel Yayın Yönetmenliği'ni, çok başarılı bir dergici olan Onur Yıldırım'ın yaptığı Boxer çok kısa bir süre önce yayın hayatına başlamasına rağmen, geçen ay 33 bine yaklaşan satışı yakalayarak son sayısını 50 bin adet bastı ve daha 8. sayısında Türkiye'nin en çok satan 4. dergisi oldu.

En önemlisi, aynen Erkekçe'de olduğu gibi kendini kadınlara da okutuyor olması, örneğin ben birbirine benzeyen kadın dergilerinden çok Boxer'ı okumayı seviyorum.

Hıncal Uluç, Haşmet Babaoğlu, Okay Gönensin, Duygu Asena, Kanat Atkaya, Memnun Süzgeç gibi sevdiğim yazarların bulunduğu derginin, diğerlerinde görmediğim zekâ çizgisini, ince esprilerini, beni kahkahalarla güldürebilmesini (bkz. sayı 8-9 Memnun Süzgeç) seviyorum. Kaliteli röportajlarını, yalnız "kadın-erkek" değil her konuda bilgi vermesini seviyorum. Kısacası, çok kısıtlı zamana rağmen onu elime alınca sayfa sayfa okuyorum.

Öyle şişirilmiş, arkasında bol miktarda PR çalışması olan, dışardan destekli dergilerden değil Boxer. Sessiz sedasız gece gündüz çalışan, gazeteciliğe gönül vermiş genç insanların bileğinin gücüyle başarıya ulaşmış bir dergi.

Onun için daha da çok seviyorum. Onur Yıldırım, haklı bir gururla son sayısında ilginç üç denklem vermiş. Rakipleri olan Esquire ve FHM dergilerinin de bulunduğu denklemler bunlar; Boxer= (Esquire+FHM)+11.407 ya da; Boxer= (3xEsquire)+3.030 ya da; Boxer > (2xFHM)+Esquire

Esaslı bir başarı! Alın teriyle kazanılan bu başarıyı gönülden alkışlıyorum.

YAZI:Ruhat MENGİ
VATAN

kek