BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,78
ALTIN 2.961,35
HABER /  GÜNCEL

'RTÜK'te siyasi kadrolaşma var'

Hürriyet başyazarı Ekşi ve Cumhuriyet yazarı Erinç, RTÜK üyelerinin AK Parti ve CHP tarafından seçilmesini bir kadrolaşma girişimi olarak görüyor..

Abone ol

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) dokuz üyesinin Mecliste grubu bulunan partilerce belirlenmesi ve Meclis Genel Kurulu'nca seçilmesine ilişkin yasanın kabul edilmesi, basın meslek örgütlerinin başında bulunan gazetecileri memnun etmedi.

TGC Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet gazetesindeki dünkü (Perşembe) köşesinde, medya-siyaset ilişkilerini yakınılan durumdan kurtarma sözünü veren hükümetin, bu konuda adım atmadığını belirterek, "RTÜK üyelerinin seçim yöntemiyle medyayı doğrudan siyasal tercihlere bağımlı kılmanın yolunu açmaktan geri kalmadı" dedi.

RTÜK üyelerinin nasıl belirleneceğinin son 10 yıldır bitmeyen bir tartışma olduğunu yazan Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ise, Hürriyet gazetesinin bugünkü sayısında, AKP ve CHP partilerinin belirlediği RTÜK üyeliklerinde Türkiye'deki seçmenlerin yüzde 55'in temsil edilmediğini savundu.

Erinç: "Üç üye için CHP'ye yakışmadı"

Siyasal iktidarın, kendi görüşünü paylaşan ya da yakın duran kişilerden oluşan kadroları işbaşına getirme çabalarının kamuoyuna yeterince yansımadığına inanan Cumhuriyet gazetesi yazarı Erinç,

"Medya ile Politika..." başlıklı yazısında, bu durum için "İktidarla iyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek zorunluluğunu duyan kimi çevreler, ki aralarında medya işverenleri de var, özel durumları nedeniyle sessiz kalmayı yeğliyorlar" dedi.

CHP'yi de eleştiren Erinç, "Sonucun böyle olmasının gerçekleştirilmesinde TBMM'de grubu bulunan tek parti konumundaki CHP'nin katkılarını da yadsımamak gerekiyor. Kendi payına düşen üç üyeliğin yüzü suyu hürmetine diye nitelendirilebilecek yaklaşımının kendisine yakışmadığını söylemek, sanırım yanlış olmayacaktır" diye yazdı.

Yeni RTÜK üyelerinin kararlarının yeni siyasal tartışmalara yol açmasından endişe eden Erinç, konuyla ilgili "Görevi sona eren RTÜK üyelerinin benzer bir seçim yöntemiyle göreve getirilmiş olmalarının, o dönemdeki yankıları hâlâ hatırlardadır. Siyasetçi kimliklerinden kurtulmaları da pek kolay olmamıştır. Dileriz ki yeniden başa dönmüş olmayız" dedi.

Ekşi: CHP ile AKP RTÜK'ü ele geçirme konsorsiyumu kurdu

AKP iktidarının RTÜK üyelerini siyasi etki dışında kalacak şekilde belirlemek yerine CHP ile anlaşarak "RTÜK'ü ele geçirme konsorsiyumu" kurduğunu savunan Hürriyet gazetesi başyazarı Ekşi ise, İki partinin Anayasa'yı, "yanlış çözüm"e uygun hale getirdiklerine inanıyor.

Olağanüstü toplantı ile AKP'nin 6, CHP'nin de 3 üye seçtiğini açıklayan Ekşi, RTÜK'ün yeni üyeleri arasında, hem yazılı basın hem de radyo ve televizyon dünyasından gelenlerin de bulunduğunu ifade ettikten sonra, "Ama gelenler 'belirli bir kesimi' değil, onları aday gösteren siyasi partiyi temsil etme durumundalar" diye yazdı.

Ekşi diğer endişelerini de aktardı : "Yarın öbür gün bir seçim yapılır da bu iki partinin oy oranları düşer yenileri parlamentoya girerse, RTÜK'te onları kim temsil edecek? (...) Diyelim ki ilk milletvekili seçiminde AKP iktidardan düştü. Siz sanıyor musunuz ki, o takdirde boşalan üyeliğe o sırada iktidara gelen parti üye gönderecek... Yok öyle şey. Yasa 'bugünkü durumun' dikkate alınacağını, yani o zaman da üyeleri AKP'nin belirleyeceğini söylüyor. Buna devleti parselleme veya kadrolaşma denmezse neye denir?"

Kaynak: www.bianet.org