BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

RTÜKe şikayetler katlandı

Televizyon yayınlarına şikayet artıyor. Bu yılın ilk 5 ayında toplam 85 bin 28 bildirim yapıldı.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) yayınlarla ilgili olarak bu yılın ilk 5 ayında toplam 85 bin 28 bildirim yapıldığı, bu sayının geçen yılın aynı dönemine oranla 3 kat fazla olduğu bildirildi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, Kurul'a, 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezi aracılığıyla ve elektronik ortamda yayınlarla ilgili olarak bu yılın ilk 5 ayında toplam 85 bin 28 bildirim yapıldığı belirtildi. Düşük kapasiteli 178 Alo RTÜK hattının devrede olduğu geçen yılın ilk 5 ayında 29 bin 956 izleyici başvurusu yapıldığı, geçen Kasımda yenilenerek kapasitesi artırılan İletişim Merkezinin hizmete girmesiyle ise bu yıl ulaşan izleyici bildirimlerinin geçen yılın aynı dönemine oranla 3 kat arttığı bildirildi.

YERLİ DİZİLER ŞİKAYET REKORU KIRDI

İlk 5 aylık dönemde izleyiciler tarafından en çok şikayet edilen programlar içinde yerli dizilerin başı çektiği, bunu reklam kuşakları, haber bültenleri ve direnç yarışmalarının izlediği kaydedildi. Yerli dizilerle ilgili 16 bin 711 (yüzde 23), reklam kuşaklarıyla ilgili 13 bin 707 (yüzde 18), haber bültenleriyle ilgili 6 bin 14 (yüzde 9), direnç yarışmalarıyla ilgili 5 bin 756 (yüzde 8), kuşak programlarla ilgili 5 bin 54 (yüzde 7), reality şovlarla ilgili 4 bin 333 (yüzde 6), spor programlarıyla ilgili 3 bin 824 (yüzde 5), talk şov ve magazin programlarıyla ilgili 3 bin 345 (yüzde 4) ve yarışmalarla ilgili 2 bin 579 (yüzde 3) izleyici bildirimi ulaştığı ifade edildi.

ŞİKAYET NEDENLERİ

İzleyicilerin yerli dizilerde alkol ve sigara kullanımının özendirilmesi, argo ve küfürlere yer verilmesi, çocukların izlediği saatlerde şiddet görüntülerine ve onları olumsuz etkileyecek ögelere yer verilmesinden şikayetçi olduğu görüldü. Reklamlarda, cinsellikle ilgili ögelere ve kullanamayacakları ürünlerin reklamlarında çocuklara yer verilmesi ve dilin yanlış kullanılması gibi unsurların eleştirildiği belirtildi. İzleyicilerin haber programlarında geleneklere uymayan ve daha çok magazin içerikli konuların seçilerek işlenmesi, takdir edilen kişi ve kurumlar hakkında yapılan yorumlarda taraflı davranılması, haberlerde ise reklamlara yer verilmesi, yaralı ve ölülerin görüntülerinin perdeleme yapılmadan yayınlanması gibi şikayetleri ilettikleri kaydedildi.

Yarışma programlarında özellikle jüri üyelerinden bazılarının Türk aile yapısı, gelenek ve göreneklere aykırı davranması, bazı konuşmaların şiddet içerikli olması ve çocukları olumsuz etkileyecek nitelikte olması da izleyiciler tarafından eleştirildi.

Sanatçı olarak nitelendirilen kişilerin özel hayatlarının gözler önüne serilmesi, nikahsız beraberliklerin işlenmesi, cinsel tercihi farklı kişilerin program sunması, özellikle çocukların izleyebileceği saatlerde cinselliğe yer verilmesi de programlarla ilgili şikayet iletilen konular arasında yer aldı. Spor programlarıyla ilgili olarak da sunucu ve yorumcuların konuşmalarında küfür ve argo ifadelere yer verilmesi, el kol hareketleri yapılması ve karşılaşmalardaki arbedelerin çocukların televizyon izlediği saatlerde gösterilmesi eleştirildi. Talk şov magazin programlarında alkol ve sigara görüntülerinin yayınlanması, özel yaşama saygı gösterilmemesi ve Türkçe'nin güzel ve doğru kullanımına dikkat edilmemesi iletilen şikayetler arasında yer aldı.