BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.031,67
HABER /  GÜNCEL

RTÜK’e üye ol hayatın kurtulsun

RTÜK Başkanı Akman, tüm baskılara rağmen istifa etmiyor. Peki niye etmiyor? Çünkü o koltuk vekillikten daha değerli. Şimdi yeni eklenen hükümlerle adeta ‘Altın gibi bir makam’ oldu..

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Devlete kapağı atan yaşar. Bir defa milletvekili olan ömrü boyunca gelecek sıkıntısı ve endişesi yaşamayacağı olanaklara kavuşur. Gerek geliri gerekse emeklilik ve sağlık hakları ile vekillerin hayatı garanti altına alınır. Ama bundan daha da değerli devlet makamları var. Bunların başında özerk kurumların üyelikleri var. Ve en başında da RTÜK üyeliği. Altın gibi bir makam olarak değerlendirilen bu kurulun üyesi hele bir de başkanı olunca; hayatınız değişir. İşte tüm baskılara ve ithamlara direnen RTÜK Başkanı Zahid Akman da bu nedenle istifa etmiyor.

İŞTE YENİ HÜKÜMLER
Çünkü, RTÜK üyelerine milletvekiline dahi tanınmayan özlük hakları geliyor. RTÜK Yasa Tasarısı'nın "Üst Kurul üyelerinin teminat, malî, sosyal ve idari hakları" başlıklı 10. maddesinde, "Üst Kurul Üyelerine Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dâhil malî ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenir. Başbakanlık Müsteşarına ödenenlerden, vergi ve diğer yasal kesintilere tâbi olmayanlar bu Kanuna göre de vergi ve diğer kesintilere tâbi olmaz" hükmü eklendi. Yine RTÜK Başkanı hakkında soruşturma açılması için Başbakan’ın izin verme şartı aranıyor.

SÜRE DOLSA YENİ KAPILAR AÇILIR
RTÜK üyeleri için ise getirilen yeni düzenlemeyle, göreve başlamadan önce kamuda çalışan üyeler, seçildikleri görev süresince kurumlarından ücretsiz izinli sayılacak. Ancak, bu görevde geçecek süre mesleklerinde geçmiş ve mümtazen terfi etmiş sayılacaklar. Bir kamu kurumunda çalışmazken Üst Kurul üyeliğine seçilenler, üyelik görevleri sona erdiğinde istekleri halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bünyesinde müktesebatlarına uygun olarak istihdam edilebilecekler.

ESKİ MAKAM DA GARANTİDE
Üst Kurul üyeleri, seçildikleri görev süresince Kuruldaki görevlerinden ve seçilerek geldikleri görevlerinden alınamayacak. Üst Kurul üyeliklerine seçilenler hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile ek ve değişikliklerine ilişkin hükümler uygulanacak. Emeklilik ve diğer bakımlardan Üst Kurul üyelerine Başbakanlık Müsteşarı için tespit edilen ek gösterge ve makam tazminatı uygulanacak. Bu görevlerde geçirilen süreler idari, mali ve hukuki yönden Müsteşarlık görevinde geçmiş sayılacak.

EMEKLİLİK SÜPER
Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan Üst Kurul üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına yazı ile başvurdukları tarihi takip eden ayın başından itibaren Sandıkla ilişkilendirilecek. Bu üyelerin diğer sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkları kesilecek. Ayrılışlarında diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek geçen süreleri birleştirilmek suretiyle kendilerine aylık bağlanacak.

SAĞLIK GÜVENCESİ
Üst Kurul üyelerinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalar 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre yapılacak. Bunlar hakkında soruşturma izni, Başbakan tarafından verilecek. Üst Kurul üyeleri Türk Ceza Kanunu uygulaması bakımından Devlet memuru sayılacak.
Üst Kurul üyeleri, her yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına mal bildiriminde bulunacaklar. Üst Kurul üyelerinin ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavi giderleri Üst Kurul bütçesinden karşılanacak. Tedavi giderlerinin karşılanması esas ve usulleri Üst Kurul tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.