BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,77
ALTIN 2.979,56
HABER /  GÜNCEL

Roubini: Atina euro'yu terketmeli

Financial Times gazetesine yazan Amerikalı iktisatçıya göre 'Atina'nın eski para birimi Drahmi'ye dönmesi travmatik olsa da daha hayırlı. '

Abone ol

Amerikalı tanınmış iktisatçı Nouriel Roubini, Financial Times gazetesinde Yunanistan'ın borçlarını ödeyemediğini ilan edip euro'dan çıkması gerektiğini savunan bir makale kaleme almış.

Roubini'ye göre Atina'nın eski para birimi Drahmi'ye dönmesi travmatik olsa da daha hayırlı. Roubini'ye göre kamu borcunun GSYH'e oranı yüzde 200'e yaklaşan Yunanistan, iflas, düşük rekabet gücü ve giderek derinleşen depresyon kısır döngüsüne sıkışmış halde ve bu durumu çözmenin yolu da drahmiye dönmekten geçiyor.

"Avrupa'nın Atina'ya son önerdiği borç takas anlaşması üçkağıtçılıktı, ülkenin borç yükünü ihtiyacı olandan çok daha az rahatlatıyor. Gerçekte, ertelenen borç ise aslında sıfıra yakın" diyen Roubini'ye göre Atina'nın mevcut durumda önündeki en iyi seçenek ise bu anlaşmayı reddetmek, iflas tehdidi altında, daha iyi bir anlaşma için yeniden müzakere masasına oturmak."

Ancak Amerikalı iktisatçı Atina'nın kamu borçları hafifletilse bile rekabet ortamı sağlanmadıkça büyümeye dönemeyeceğini savunuyor. ve "büyümeye dönüş sağlanmadan da borçların sürdürülebilirliği de sağlanamayacak" diye ekliyor.

Roubini Atina'nın euro bölgesinden çıkışının yan, ikincil zararlarının oluşacağını ancak bunların, çıkış süreci iyi planlanırsa sınırlı kalacağını vurguluyor. Roubini'ye göre Euro bölgesindeki diğer sıkıntı içindeki ülkelerin de euro'da kalmak mı yoksa Atina'yı mı izlemek istediklerini tercih etme şansları olacak.

Nouriel Roubini makalesini şu sözlerle tamamlıyor:

"Yunanistan ne yaparsa yapsın, Euro bölgesi bankalarında artık hızlı bir şekilde sermaye artırımı gerekmekte. Bunun için Avrupa Birliği çapında yeni bir programa ihtiyaç var ve Yunanistan'ın çıkışı bu yaklaşım için katalizör olabilir. Ayrılık gerektiren bir evlilikte olduğu gibi, ayrılığı her iki taraf için de daha az masraflı hale getiren kurallar olması daha iyi olur."

"Hiç kuşkunuz olmasın: Euro'dan düzenli bir çıkış zor olacak. Fakat Yunan ekonomisinin ve toplumunun yavaş ve allak bullak şekilde çöküşünü izlemek çok daha kötü olacak."