BIST 9.647
DOLAR 34,65
EURO 36,47
ALTIN 2.917,48
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Rosetta Kuyruklu yıldıza iniş Canlı Yayın

Rosetta uzay aracı 10 yıl sonra kuyruklu yıldıza vardı, dünyanın heyecanla takip ettiği bu inişi livestream.com sitesi canlı olarak yayınlıyor.

Abone ol

Rosetta uzay aracı 67P kuyruklu yıldızına inişi canlı olarak tüm dünyada izlenecek, canlı yayını livestream.com siteyi veriyor.

İnsanlık tarihi açısından Rosetta ile uzayda bugün tarihi bir adım daha atılacak. 'Rossetta' adlı uzay aracının, kuyrukluyıldız üzerine 'Philae' adlı bir araç indirmesiyle çok önemli bir gelişme sağlanmış olacak.

İNSANLIĞIN 10 YIL BEKLEDİĞİ GELİŞME

Rossetta'nın dünyadan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi.

SAAT KAÇTA?

Dünya'da hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan "Philae"yi taşıyan uzay aracının kuyruklu yıldıza inişi Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldıza 22,5 kilometre uzaklıktan bırakması planlanıyordu. Ardından bu saat 12.00-13.00 saat aralığına çekildi.

KUYRUKLUYILDIZA İNİŞ CANLI YAYININI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ!



NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Proje başarıyla sonuçlanırsa ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş olacak. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

SIRLAR ÇÖZÜLECEK Mİ?

Bilim insanları, saatte 100 bin kilometre hızla giden uzay mekiğinden, sondanın yıldızın “Aguilkia” adı verilen çekirdeğine inmesini, bin kilometre uzaklıktaki bir sivrisineği, bir sabun baloncuğuyla öldürmeye benzetiyor.

Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi’nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.

rosetta-kuyruklu-yildiza-iniş.jpgRosetta kuyrukluyıldıza 10 yılda ulaştı.

İNİŞ YEDİ SAAT SÜRECEK

Philae'nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürecek. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaşacak.

Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında tamamlanacak inişten sonra saat 18.00'de Rosetta'dan ilk haber alınabilecek.

rosetta-kuyrukluyildiza-iniş.jpg
YAŞAM ARAYACAK

Philae'nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor.

Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türleri belirlenecek, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşacak. Aminoasit gibi organik maddelerin bulunması halinde, veriler Dünya'da hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak.

rosetta.jpgRosetta kuyrukluyıldıza inişi 7 saatte tamamlayacak.

Güneş Sistemi'nin buzdolapları olarak görülen kuyruklu yıldızların 4 milyar 600 milyon yıl önce oluşmuş maddeyi hâlâ sakladıkları biliniyor.

Öte yandan bilim insanları Dünya'ya suyun kuyruklu yıldızlardan gelip gelmediğini de anlamaya çalışacak. Rosetta ve Philae üzerindeki kameralarla kuyruklu yıldızın yüzey haritası da çıkarılacak. Böylece 67P/Çuryumov-Gerasimenko haritalandırılmış ilk kuyruklu yıldız olacak.

Rosetta operasyonu, Avrupa Uzay Ajansı'nın Darmstadt'taki kontrol merkezinden yürütülüyor.