BIST 9.774
DOLAR 34,05
EURO 37,84
ALTIN 2.795,94
HABER /  GÜNCEL

Romanlara karşı ayrımcılık önlenemiyor

Avrupa Birliği bünyesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, Romanlara yönelik ayrımcı yaklaşımın endişe verici yaygınlıkta olduğuna işaret ediyor.

Abone ol

Avrupa Birliği, gelecek hafta Orta Avrupa'da yaşayan Romanların sorunlarını ele almayı amacıyla Budapeşte'de bir konferans toplayacak.

Ancak "Romanların Katılımı İçin Avrupa 5. Platformu" toplantısı öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, özellikle halk arasında Romanlara yönelik ayrımcı hissiyatın endişe verici yaygınlıkta olduğuna işaret ediyor.

Genellikle hoşgörülü toplum olmasıyla tanınan Çek Cumhuriyetinden gelen haberler, Orta Avrupa'da Romanlarla ilgili dışlama eğilimlerinin Çek Cumhuriyetinde de kaygı verici bir şekilde yaygınlaştığını gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir kamuoyu araştırmasına göre Çek toplumunun % 80'i Çingenelerle birlikte yaşamanın mümkün olmadığını savunuyor.

Dahası, toplumunun % 40'ı Çek köylerinde zaman zaman Çingeneler ve Çekler arasında ortaya çıkan çatışma eğilimlerinin, ancak Romanların ülkeden sürülüp çıkarılmasıyla ortadan kaldırılabileceğini savunuyor.

Araştırmanın şaşkınlık verici sonuçlarına hükümet sözcüsünün getirdiği açıklama ise Roman dernekleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Çünkü Çek hükümeti kamuoyu araştırmasının ortaya çıkardığı sonuçları bir yerde olağan karşılayan yorumlarda bulundu. Romanlara karşı beyazların duyduğu tepkinin ırkçılıkla alakasının olmadığını söyleyen hükümet temsilcisi, sorunların, insanların değer yargıları arasındaki farklar nedeniyle belirdiğini söylüyor.

250 bin Roman asıllının yaşadığı Çek Cumhuriyetinde yıllardır uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen Roman Projesi kapsamında Brüksel fonlarından yüklü miktarda maddi destek alınmıştı. Araştırmalar bu yardımlara rağmen Çek Cumhuriyetinde yaşayan Romanların şehir ve köylerin gettolarında yaşamaktan kurtarılamadığını ortaya koyuyor.