BIST 9.765
DOLAR 35,09
EURO 36,49
ALTIN 2.934,24
HABER /  DÜNYA

ROBOTLA AKCİĞER KANSERİ AMELİYATI

Türkiye’de ilk kez katılımın sadece 50 cerrah ile sınırlı olduğu canlı yayında robotik cerrahi ile akciğer ameliyatı gerçekleştirildi. <br/>...

Abone ol

Türkiye’de ilk kez katılımın sadece 50 cerrah ile sınırlı olduğu canlı yayında robotik cerrahi ile akciğer ameliyatı gerçekleştirildi.
Türk Göğüs Cerrahisi tarafından düzenlenen Vats Bilimsel toplantısı İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde yapıldı.
Vats (videotorakoskopi), bir video kamera yardımı ile göğüs içinin görüntülenmesi anlamına geliyor. Torakoskopik yani VATS veya robotik cerrahi ile yapılan bu yöntem, en zor akciğer kanseri ameliyatlarının kapalı yapılmasına imkan sağlıyor. Florence Nightingale Hastaneleri, Göğüs Cerrahisi Bölümü’nde Prof. Dr. Alper Toker başkanlığındaki bilimsel toplantıda cerrahlar vats ve robotik cerrahi yöntemi canlı ameliyatlarla öğrendi. Prof.Dr. Alper Toker, bu yöntemin, hastanede kalış süresini kısaltığını, hastanın iş yaşantısına dönüşünü hızlandırdığını belirtti. Alper Toker, kapalı akciğer ameliyatlarından sonra, hastalara kemoterapi uygulanabilme oranının açık cerrahiden daha yüksek olduğunu vurguladı.
Toker, "Robotik cerrahi, akciğerde kullanılabilen en son teknoloji. Kullanımı çok ama çok sınırlı. Dünyada, örneğin ABD’de 3 merkezde iyi düzeyde yapılabiliyor. Avrupa da ise sadece iki merkezde. Ülkemizde henüz 3 merkezde emekleme aşamasında. Avrupa’da kabul edilebilecek en iyi bir kaç merkez arasında sayılıyoruz. Robotik akciğer ameliyatlarının çok hızla yayılması beklenmiyor, en büyük handikap, pahalı ve öğrenmesinin zor olması. En büyük konforu ise hastanın ağrısının açık yönteme göre daha az olması ve hastanede çok kısa süreli kalması. Diğer robot ameliyatlarına göre gelişimi daha zor oldu" diye konuştu.
Toker açık ameliyat yapmayı öğrenmeden kapalı ameliyatın öğrenilebileceğini belirterek, "Açık ameliyat yapmayı öğrenmeden kapalı ameliyat bence öğrenilebilir. Hatta kapalı ameliyatlar sayesinde açık ameliyatın nasıl yapılabileceğini öğrenmek daha kolay. Çünkü bu yöntemle herkes yapılanı görebiliyor ve daha iyi anlayabiliyor. Bazı ekoller ise açık operasyonu öğrenmeden kapalı ameliyatlara başlamayı uygun bulmuyor.
Bu ameliyat yöntemini öğrenmek için çok emek harcadım. Öncelikle, açık ameliyatları ve açık ameliyatlar sırasında ortaya çıkabilecek sorunlara müdahale edebilme yeteneğini kazandıktan sonra yurt dışındaki kliniklerde, farklı cerrahları ve organ cerrahilerini seyredebilme fırsatım oldu" dedi.
VATS yöntemiyle yapılan ameliyatların sonuçlarından çok memnun olduklarını belirten Toker, "Hasta kaybımız çok az. Bu ameliyat yöntemiyle şu ana kadar uyguladığımız operasyonlardan akciğer kanseri, mediastinal kitle ve timus bezi çıkarılması konusunda; tüm dünyada ilk 10 klinik arasında yer alabilecek durumdayız. Timus ve mediastinal kitle operasyonlarında kuralların belirlenmesine yardımcı olabilecek bilgi birikimine ulaştık" dedi.
(İHA)