BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,41
ALTIN 2.924,32
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Robert Kolej’in tarihini şimdi evinizde!

Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej’in 150 Yılı 1863-2013 sergisini kaçıranlar üzülmesin, Robert Kolej’in tarihine ışık tutan sergi şimdi evinizde!

Abone ol

Robert Kolej’in 150. kuruluş yıldönümü kapsamında 15 Mayıs-31 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleşen ‘Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej’in 150 Yılı 1863-2013’ sergisinin kataloğuna artık tüm kitapevleri ve online satış noktalarından ulaşılabiliyor.

Robert Kolej’in 150 yıllık ilginç tarihinin yanı sıra eğitimin insanları bir araya getirme gücünü ve gençlerin sonsuz kapasitelerini gözler önüne seren 670 sayfalık sergi kataloğu, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Robert Kolej işbirliğiyle, Robert Kolej Arşivi, Robert Kolej Arkeoloji Koleksiyonu, Columbia Üniversitesi Nadir Kitap ve Elyazmaları Kütüphanesi, Saint Joseph Lisesi ve özel koleksiyonlardan derlendi.

1901-halide-edip-adivar.jpgCem Akaş’ın küratörlüğünü üstlendiği, İstanbul’un eğitim, kültür, sosyal ve entelektüel yaşamına ışık tutan serginin kataloğunda; Ted Widmer, Funda Soysal, Zafer Toprak, Üstün Ergüder, Nükhet Sirman, Kanat Emiroğlu, Herkül Millas, Mahmut Önder Hortaçsu, Zeynep Çelik, Dağhan Irak, Özdemir Nutku, Semih Gümüş, Nuri M. Çolakoğlu, Ayşe Kulin, Erkut Yücaoğlu ve Cem Kozlu’nun makaleleri yer alıyor.

Türkçe ve İngilizce basılan katalog, tüm kitapevlerinden ve online satış noktalarından (Pera Müzesi online art shop ve Robert Kolej Mezunlar Derneği online store) satın alınabiliyor.

ROBERT KOLEJ HAKKINDA

Eğitimin evrensel değerine inanan Cyrus Hamlin ve Christopher R. Robert tarafından 1863’te Osmanlı Devleti topraklarında kurulan, 150 yıllık tarihinde devrimlere, savaşlara, depremlere, yangınlara, salgın hastalıklara tanık olmasına rağmen kapılarını tek bir gün kapatmadan günümüze dek varlığını sürdüren Robert Kolej, eğitimde mükemmelliğin örneği olmanın yanı sıra, her zaman yerel, ulusal ve küresel düzeyde önemli ve etkili bir kurum olmuştur.

Türk ve Amerikan geleneklerini benzersiz şekilde kaynaştıran, farklı halkları ve kültürleri kendi mekânında buluşturarak yaratıcı bir coğrafya alanı oluşturan, 19. yüzyılın sonunda savaş halindeki halkların çocuklarını ortak bir arzuda, “iyi bir öğrenim görme” hedefinde dostça birleştiren Robert Kolej, küreselliğin gücünü yıllar öncesinden kanıtlamıştı.

field-day.jpg

Dördü Bulgaristan’da görev yapmış yedi başbakan, sayısız devlet adamı, yazar, sanatçı, müzisyen, tiyatro oyuncusu, sporcu, iş adamı, mühendis, doktor, hukukçu ve eğitimcinin mezun olduğu Robert Kolej, tarihi boyunca pek çok ilke de imza attı.

robert-koleji-arsivi.jpgTelgrafın mucidi Samuel F. B. Morse’un, Cyrus Hamlin aracılığıyla Sultan I. Abdülmecid’e ilk kez bir telgraf makinesi göndermesi, Türkiye’deki ilk basketbol maçının Robert Kolej spor salonunda oynanması, Olimpiyatlara katılan ilk sporcuların Robert Kolej öğrencileri olması, ilk kız tıp okulunun kurulması, Orta Doğu’da kurulan ilk yüksek öğrenim kurumu olması gibi birçok yeniliğe öncülük eden Robert Kolej, geride bıraktığı 150 yıl boyunca, öğrenciyi aktif eğitimin bir parçası haline getirerek, birbirinden renkli kulüp etkinlikleriyle, kültürel ve sanatsal çalışmalarıyla, zengin kitaplığı ve kaynaklarıyla öğrencilerine, bilgi edinme, edindiği bilgiyi savunma ve bu bilgiyi karşısındakine aktarabilme özellikleri kazandırmıştır.

Osmanlı Devleti’nin Tanzimat’la birlikte kabuğunu kırma sürecine girdiği dönemde kurulan Robert Kolej Türk edebiyatı için de önemli bir odak noktası olmuştur. 1901’de lisans derecesi alan ilk Müslüman kız olan yazar Halide Edib’in yanı sıra, Tevfik Fikret’ten Halit Ziya Uşaklıgil’e, Halikarnas Balıkçısı’ndan Faruk Nafiz Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar’a, Necip Fazıl Kısakürek’ten Mina Urgan’a ve Robert Kolej’den yetişen en önemli siyaset ve devlet adamı olmasının yanında iyi bir edebiyatçı olan Bülent Ecevit’e ve günümüz yazarlarından Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Tomris Uyar, Pınar Kür, Yıldırım Türker’e kadar pek çok yazar Robert Kolej öğretmeni veya öğrencisi olmuştur.

Bebek’te küçük bir binadan başlayarak, bugün Boğaziçi Üniversitesi olan Rumelihisarı’ndaki görkemli yerleşkeye, son olarak da Arnavutköy yamaçlarında günümüzdeki konumuna kadar gelen Robert Kolej, eğitimin ve eğitilmiş gençliğin gücünü ortaya koyarken, tıpkı kurucularının misyon olarak belirlediği eğitimde mükemmelik hedefini, bugün de sürdürmektedir.