Japon bilim insanları tarafından, Türk beyaz çayının kansere iyi geldiğinin kanıtlanması Rizelileri çok sevindirdi.
Abone olÇaykur tarafından bu yıl ilk kez üretilen beyaz çay üzerinde Japonya'da yapılan çalışmada kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen 'JP53' kod adlı maddeye rastlanması ve üretilecek ilacın önümüzdeki yıl hastalarda denenmeye başlanacağının açıklanması, ülkemizde çay tarımının merkezi konumundaki Rize'de sevinçle karşılandı.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Japonya'da yapılan bilimsel çalışma ile beyaz çayda kanserli hücreleri yok edici madde bulunmasını Türk çayının önünü açacak bir gelişme olarak değerlendirdi, " Çayımızın dünyaya tanıtılması ve Türk çayının dünya pazarında önünün açılması için çok önemli bir gelişme. Türk çaycılığına katma değeri çok büyük olacak" dedi.
Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de, çayın çeşitlendirilmesi ve değişik alanlarda kullanılmasıyla değerinin daha da fazla artacağına inandıklarını belirerek şunları söyledi:
"Üretici açısından çok önemli bir gelişme. Beyaz çayın kanser hastaları için umut olması bizleri son derece memnun etti. Bu konudaki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Bölgemiz için önemli bir katma değer yaratacağını düşünüyoruz. Çayımız kansere ilaç olacaksa gurur duyarız."
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu da, Japonya'da Türk beyaz çayı ilgili yapılan araştırmada ortaya çıkan buluşun mucizevi bir gelişme olduğunu söyledi. Karamehmetoğlu, "Bu gelişmenin insanlığa ve yaşam düzeyine çok önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Türk beyaz çayında kanseri önleyecek madde bulunması bizleri mutlu ve memnun etti" diye konuştu.
Türkiye'de faaliyet yürüten Augustus İlaç Mühendisliği ile Çay Teknoloji Şirketi Euro Çay'ın yöneticisi Dr. Ozan Fidan, bu yıl Çaykur tarafından ilk kez üretilen doğal ve organik beyaz çayın insan sağlığı açısından faydalarının araştırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle bir proje hazırladı. Beyaz çay numuneleri, proje kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan ve saygın ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Dr. Ozan Fidan'ın da içerisinde yer aldığı araştırma geliştirme ekibi, Türkiye'de üretilen beyaz çayla ilgili olarak laboratuvar ortamında uzun süreli deneysel çalışma yürüttü. Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'nde laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldı. Bu çalışmada, beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak 'JP53' kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiği tespit edildi. Yapılan çalışmada, JP53 kodlu maddenin sağlıklı insan hücrelerine zarar vermediği ve sadece kanserli hücreleri yok ettiği, içerdiği antioksidan yapıdan dolayı da DNA hasarının onarılmasını sağladığı belirlendi. Tokyo Meiji Pharmaceutical Üniversitesi, beyaz çaydan elde edilen ve kanser hücrelerini yok eden madde ile ilgili 13 sayfalık rapor hazırladı.
Augustus İlaç Mühendisliği ve Euro Çay Yöneticisi Dr. Ozan Fidan, beyaz çaydan elde edilen ve kanserli hücreleri yok eden madde ile ilgili olarak Japonya'da yapılacak son klinik çalışmasının ardından ilacın formülasyonu aşamasına geçileceğini söyledi, 'JP53' kod adlı maddenin özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut ışığı olacağının değerlendirildiğini ifade etti.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında bu yıl ilk kez beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve elde edilen bin 531 kilo çaydan yaklaşık 575 kilo beyaz çay üretildi. Çaykur üreticilere beyaz çay alımı karşılığında kilosu 300 liradan toplam 460 bin lira ödeme yaptı. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın başta vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanısıra insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor.