Yeşil çay alımının durdurulmasını üzerine, yeşil çayı elinde kalan üretici pişman oldu. İşte Rizeli çiftinin perişanlığı
Abone ol Bu yıl yetişen dördüncü sürgün çayı, ÇAYKUR'un alım yapmayacağını açıklaması üzerine özel firmalara vermek durumunda kalan üreticiler, karşılığında şeker, pirinç, yağ gibi gıda maddeleri alıyor.Rize'de iklim şartlarının uygun gitmesi sonucu birkaç yılda bir görülen dördüncü sürgün çayı hasat eden üreticiler, ÇAYKUR'un yaş çay kampanyasını tamamlamasının ardından çayını sadece bazı özel sektör firmalarına satabiliyor. Bazı özel sektör firmaları da bu sürgünde para ile satın almak yerine yaş çayı gıda ve çeşitli ürünler vererek satın alıyor.
Çay Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon başında yaş çaya destekleme primi dahil 85 YKr fiyat verildiğini, ancak bu fiyatın beklentilerinin uzağında olduğunu, dolayısıyla üreticinin mağdur edildiğini ileri sürdü.
Bu yıl iklim şartlarının uygun olmasından dolayı bazı yerlerde dördüncü sürgün çayın hasat olgunluğuna geldiğini belirten Mavi, ''Normalde çayda dördüncü sürgün pek olmaz. Ancak bu yıl şartların uygun olması nedeniyle dördüncü sürgün çay hasat ediliyor'' dedi.
ÇAYKUR'un yaş çay kampanyasını tamamlaması nedeniyle alım yapmadığını, özel sektör firmalarının da üreticiye para yerine gıda ürünü ve çeşitli ürünler verdiklerini anlatan Mavi, ''Üreticiye yaş çayın karşılığında para yerine kuru çay verilmesine artık alıştık. Şimdi de para yerine çeşitli ürünler veriliyor. Ancak bu durumda çayın fiyatı yarı yarıya düşüyor, üretici mağdur oluyor'' diye konuştu.
ÜRETİCİNİN GÖRÜŞÜ
Pazar ilçesinde özel sektöre ait bir firmaya gıda ürünleri karşılığı yaş çayını satan Gülali Dinç, hasat olgunluğuna gelen yaş çayı hasat etmemeleri durumunda gelecek yıl verim almalarının mümkün olmadığını, bu nedenle çaylarını hasat etmek zorunda olduklarını söyledi.
Hasat ettikleri dördüncü sürgün çayı ÇAYKUR'un almadığını, özel sektör firmalarının düşük fiyat verdiğini ifade eden Dinç, ''Yaş çay karşılığında şeker, pirinç yağ alıp hayatımıza devam ediyoruz. Normalde yaş çayın kilogramı 73 YKr, fakat tabii böyle satılınca fiyatı yarı yarıya düşüyor'' dedi.
Çay üreticisi Hüseyin Şalap ise dördüncü sürgünde özellikle sahil ve orta kesimlerde yaş çayın hasat olgunluğuna geldiğini belirterek, ''Hasat etiğimiz çayı da dökeceğine fiyatı düşük de olsa gıda karşılığında satıyorum. Bu firmalar da almasa hiç bir şey alamazdık. Bu bakımdan bakarsak karlıyız'' diye konuştu.