Kivi Üreticileri Birliği, üretimden kaynaklı sorunları ve verimlilik stratejilerini kivi toplantısında masaya yatıracak.
Abone olRize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, 3 Kasımda yapılacak toplantılarda, hasat tarihlerini belirlemenin dışında alıcı ile satıcının aracısız buluşmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Paliç, bölgede kaliteli kivi üretilmesi, böylece Rize kivisinin marka değerinin korunmasına önem verdiklerini belirtti.
Kivi bölgesi olacak
Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz'in ''kivi bölgesi'' olarak tanınmasına önem verdiklerini vurgulayan Paliç, ''Bu kapsamda her yıl yaptığımız toplantılarda aldığımız numunelerde kivinin olgunlaşma durumunu kontrol eder, hasat tarihlerini belirleriz. Böylece kivinin olgunlaşmadan toplanmasının ve kalitesinin bozulmasının önüne geçmeye çalışırız'' dedi.
Sürmene'den Hopa'ya
Paliç, Sürmene'den Hopa'ya kadar olan bölgedeki kivi rekoltesinin her yıl arttığını ifade ederek, bu yıl bölgede kivi rekoltesinin geçmiş yılların üzerinde 7 bin tona ulaşacağını tahmin ettiklerini, kivi ekilen alanların her geçen yıl arttığını, önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inandığını kaydetti.
Bölge kivisine talebin her geçen gün arttığını vurgulayan Paliç, ''Son olarak ülke genelinde faaliyet gösteren ünlü bir marketler zinciri, bu yıl 400 ton kivi talebinde bulundu. Biz de üreticiden alacağımız kiviyi, Tarım Kredi Kooperatif Birliği aracılığı ile söz konusu firmaya vereceğiz. Önümüzdeki yıllarda ülkenin en kaliteli kivisi olan bölge kivisine talebin daha da artacağını düşünüyorum'' dedi.
Paliç, kivi fiyatının geçen yıl 90 gramın üzerindeki kivi için 1.80, 90 gramın altında olan kivi için de 1.50 lira olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.