BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

Riceın bahsettiği Ortadoğu

Stratejistler, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın "Yeni Ortadoğu zamanı geldi" sözlerini yorumladı:

Abone ol

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Gürses, Rice'ın "Yeni bir Ortadoğu zamanı geldi" sözünün Büyük Orta Doğu Projesi'nin bir parçası olduğunu söyledi. Gürses, "Lübnan'da Hıristiyanlar Müslümanlardan daha çok. Hıristiyanlar daha kent merkezlerinde yaşar.

İsrail'in attığı bombalara bakıldığında hep Müslümanların yaşadıkları bölgeler. 20'inci yüzyılın olayı İsrail devletinin kurulmasıydı. Eğer Lübnan'da bir Hıristiyan devlet kurulursa bu da 21. yüzyılın olayı olur. Amaç Beyrut merkezli bir Hıristiyan devlet kurmaktır" dedi. Gürses şöyle devam etti: . Beyrut merkezli Hıristiyandevletle Doğu Akdeniz'e tamamen egemen olacaklar. Lübnan'da yeni bir İsrail süreci başlatılıyor. Sırada Suriye var. Azınlık olan Sünnileri Şiilere karşı ayaklandırmaya hazırlanıyorlar. Bu şekilde Suriye'yi de bölecekler. Ardından ise sıra Suudi Arabistan'a geçecek. Rice'ın bahsettiği Yeni Ortadoğu budur."

ABD'nin asıl amacı Şii yapılanmasını kırmak

Strateji Uzmanı Ercan Çitlioğlu ise Türkiye'nin asker göndermeye karşılık koyduğu 5 koşulun olumlu bir yaklaşım olduğunu belirtti. Barış Gücü'nün "barış sağlama gücü" ve "barışı idame gücü" olarak iki şekli olduğunu belirten Çitlioğlu,

"Önemli olan Türkiye'den hangi tür güç istendiği.Barışı sağlama gücü çatışmaya girebilir. Bu bizim açımızdan riskli olur. Ancak barışı idame gücü olarak gidilebilir. Bu da ancak BM ile birlikte olabilir" dedi. Eran Çitlioğlu ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın 'Yeni Ortadoğu' sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

"ABD Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya uzanan bölgeyi yeniden yapılandırıyor. Ortadoğu'nun yapılandırılmasında hedef İran ve Suriye. Belki Lübnan'ın güneyinde buna katabilirler ama Lübnan'da yeni bir devlet kurulması mümkün değil. ABD'nin asıl amacı Şii yapılanmasını kırmak. Dünya'da şu an gücün hukukunun olduğu bir dönem yaşanıyor."