Hürriyet gazetesi yazarı Tolga Tanış, ABD'de hüküm giyen Reza Zarrab hakkında çok konuşulacak bir iddiayı yazdı.
Abone olHürriyet gazetesi Washington Temsilcisi ve yazarı Tolga Tanış, Reza Zarrab'ın hüküm giydikten sonra İran'daki ABD'li mahkumlarla takas edileceğini yazdı.
"Zarrab hüküm giydikten sonra İran'a karşı çok değerli bir takas unsuru olacak" diyen gazeteci Tanış, Washington'ın başta 9 yıl önce İran'da kaybolan, CIA adına çalıştığı bilinen eski FBI ajanı Robert Levinson'u İran'dan çıkarmak istediğini de hatırlattı.
BHARARA'YA BİLGİ VERENLER KİMLER?
Reza Zarrab ile ilgili iddianameyi hazırlayan Savcı Bharara'nın Zarrab'a hüküm giydirmek istediğini ve bunun için de harıl harıl bilgi topladığını söyleyen Tolga Tanış, "Türkiye'de hükümetin son üç yıldır izlediği politikalarla sıkıştırdığı kesimleri düşünecek olursanız, bilgi vermeye istekli kaynak bulmakta da zorlanmıyorlar" dedi ve şöyle devam etti: "Savcılığın ofisiyle görüşen öyle kişiler var ki, bambaşka yerlerden insanlar." Tanış'ın bu sözleri, akla Cemaat'i getirdi.
İşte Tolga Tanış'ın "Zarrab takas havuzuna girecek" başlıklı o yazısından öne çıkanlar:
ÖYLE İSİMLER VAR Kİ..
Zarrab'a hüküm giydirmek istiyorlar. Ve bunun için de harıl harıl bilgi topluyorlar. Türkiye'de hükümetin son üç yıldır izlediği politikalarla sıkıştırdığı kesimleri düşünecek olursanız, bilgi vermeye istekli kaynak bulmakta da zorlanmıyorlar. Savcılığın ofisiyle görüşen öyle kişiler var ki, bambaşka yerlerden insanlar. Bilgi toplarken soruşturmayı genişletecek deliller arıyorlar. Ve işin Türkiye ayağı dışında özellikle bazı offshore sızıntılarında Zarrab bağlantısı bulmaya çalışıyorlar.
Halbuki ulaşmaya çalıştıkları veri tabanında Zarrab'a, şirketlerine, rüşvet verdiği iddia edilen isimlere dair bir detay yok.
Peki Zarrab'a neden hüküm giydirmek istiyorlar?
Birincisi, iddianamenin altında Preet Bharara'nın imzası var. Politikada yüksek yerlere gelebilecek, kaybetmeye tahammülü olmayan bir savcı.
İkincisi de Zarrab, ABD için bundan sonra kaçıp gitmesine izin vermek istemeyeceği çok kıymetli bir varlık. Zarrab'a 17 Aralık'ta yöneltilen rüşvet suçlamaları düşünülecek olursa Türk-Amerikan ilişkileri açısından Washington'a sağlayacağı avantaj değil sadece mesele.
Ki o konuda da Washington'daki yürütmenin şimdiye kadar hiçbir müdahalesi olmadığını teyit ettim. Ne yeşil ışık var ne de 'Dur' denilmiş durumda. O karar aşamasına yargılamanın ilerleyen safhalarında gelinecek.
ÇOK DEĞERLİ BİR TAKAS UNDURU
Ancak daha önemlisi, Zarrab hüküm giydikten sonra İran'a karşı çok değerli bir takas unsuru olacak. En son geçen ocakta yaşandı. Amerikan hapishanelerinde İran yaptırımlarını ihlalden yatan 12 kişi vardı. 11'i aynı zamanda ABD vatandaşı. Ve Washington, bunların 6'sını, siber saldırıdan yargılanan başka bir İranlı'yı da ekleyerek Washington Post'ta çalışan ve bir yıldan fazla zamandır İran'da hapiste tutulan Jason Rezaian'ın da aralarında bulunduğu dört Amerikalı'yı kurtarmak için İran'la takas etti. Ancak sorun, sadece Rezaian ve kurtarılan diğer Amerikalılarla sınırlı değil. Çünkü Washington'ın başta 9 yıl önce İran'da kaybolan, CIA adına çalıştığı bilinen eski FBI ajanı Robert Levinson, İran'dan çıkarmak istediği başkaları da olduğu biliniyor.