BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

’’Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz’’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamalarıyla ilgili olarak, “Biz hazırlıklarımızı tamamladık, kontenjanlarımızı belirledik, kılavuzu...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamalarıyla ilgili olarak, “Biz hazırlıklarımızı tamamladık, kontenjanlarımızı belirledik, kılavuzumuzu hazırladık. Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz” dedi.
Çeşitli programlara katılmak üzere Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Öğretmen adaylarının beklediği atama sayısı ve kontenjanlarla ilgili konuşan Bakan Avcı, “Biz hazırlıklarımızı tamamladık kontenjanlarımızı belirledik, kılavuzumuzu hazırlamıştık, inşallah Resmi Gazete’de de bugün yarın yayınlanır biz de yayınlandıktan hemen 3 dakika sonra kontenjanlarımızı açıklarız ve tercihler almaya başlarız. Yönetmeliğimize göre yasa çıktıktan sonra 5 iş günü içinde tercihleri almamız gerekiyor. Demek ki Resmi Gazete’de hangi gün yayınlanırsa onun üzerine 5 iş günü koyacağız, o 5 iş günü süresince tercihleri müracaatları alacağız ve o gün akşam da inşallah atamalarımızı gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
Bakan Avcı, Diyarbakır’da okullarda Kürtçe eğitim verilmesi konusuyla ilgili olarak ise şunları söyledi:
“Türkçe dışında hangi dillerde eğitim yapılabileceği konusu Bakanlar Kurulu kararına bağlıdır. Tüm okullarda resmi dil olarak ancak Türkçe okutulabilir ama onun dışında bazı dersler İngilizce, Almanca, Fransızca okutulan okullarımız var. Türkçe dışında hangi dillerin belirli derslerde eğitim öğretim dili olarak kullanılabileceği konusu Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilir. Özel okul açmakta Türkiye’deki mevzuata göre bizde. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü yetkisindedir. Dolayısıyla ister sadece Türkçe eğitim yapan, ister bir başka dilde eğitim yapan, ister Bakanlar Kurulu tarafında onaylandığı takdirde Kürtçe okutmak isteyen okullar olsun bunlar özel okul statüsünde açılacaksa o zaman Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’nden belli kriterleri karşılamak koşuluyla izin alması gerekir ama Kürtçe eğitimden kastınız dil eğitimi ise Kürtçe dil eğitimi veren kurslara 2 yıl önce izin verilmişti.”

“NORM KADROLAR ATAMALARLA BİRLİKTE AÇIKLANACAK”
Milli Eğitim Bakanlığı’na 14 kurumun Kürtçe dil eğitimi vermek üzere müracaat ettiğni hatırlatan Bakan Avcı, “Bunların 9’u kapanmış, 5’i faaliyetlerine devam ediyor. Orada bir kısıtlama yok. Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça dil kursu açabildiğiniz gibi Kürtçe, Boşnakça da dil kursları açabilirsiniz onda sorun yok. Seçmeli ders sınıfı açabilmemiz için ister Kurmanci seçmeli ders almak isteyen öğrencilerimiz olsun, ister Zazaki, ister başka seçmeli ders almak isteyen öğrencilerimizin istedikleri sınıfı açabilmemiz için en az 10 öğrencinin o dersi talep etmesi lazım. Talep ettikleri zaman öğretmen şartlarımıza da bakarak o seçmeli dersi açıyoruz. 2 yıldan beri Kürtçe, Kırmançi, Zazaki seçmeli derslerimiz var, bunu seçen öğrencilerimiz de var. Bugüne kadar bunlara norm kadro tayin etmiyorduk. Çünkü hangi okulda kaç öğrencinin seçmeli ders olarak bu dersleri seçeceğini bilmiyoruz ama rast gele okullara norm kadro oluşturamayız. 2 yıllık deneyimimize bakarak beli yerlerde, belli okullarda bu derslerin yoğunluklu olarak seçilebileceğini gördüğümüz yerlerde norm kadroları oluşturmak için bir çalışma yaptık. Bu yıl az bir sayıyla başlayabiliyoruz. Çünkü emin olduğumuz yerlerde norm kadrolarını oluşturduk, atamalarla birlikte açıklarız. Bu bir başlangıçtır. Diğer yaşayan dillerde de Adigece, Lazca, Boşnakça gibi bu tür seçmeli ders talepleri olduğunda onları değerlendiriyoruz ama 10 öğrencinin altında öğrenciye de sınıf açamıyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)