BIST 10.001
DOLAR 35,39
EURO 36,49
ALTIN 3.032,82
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Renaulttan güvenli otomobiller

Renault güvenliği elden bırakmıyor. Bir yılda ayırdıkları para miktarı güvenliğe bakışlarını ortaya koyuyor.

Abone ol

Renault Grubu Yol Güvenlik Politikası Direktörü Dr. Jean Yves Le Coz, Renault'da güvenlik için yılda 100 milyon avronun üzerinde yatırım yapıldığını bildirdi.

Le Coz, Paris'teki CERAM Mortefontaine Deneme Merkezi'nde dinamik ve statik atölyelerin tanıtımının ardından, Renault Güvenlik Politikası ile ilgili bir sunum yaptı.

Le Coz, yol güvenliğinin, bilinçlenmeyle gerçekleştiğini ve yaygınlaşmaya devam ettiğini belirterek, ''Yol güvenliği, müşteri için bir beklenti, Renault için ise mutlaka gerçekleştirdiğimiz bir talep haline geldi'' dedi.

Renault'un, 50 yıldan uzun süredir araçlarının güvenliğini iyileştiren teknolojileri araştırma ve geliştirme yönünde çalışmalar yaptığını anlatan Le Coz, Renault'un bu konudaki uzmanlığını, kaza araştırmalarından elde edilen reel güvenlik verileri üzerinde temellendirdiğini, EuroNCAP çarpışma testlerinden en yüksek not alan 9 modeliyle Renault'un, güvenlik alanında ''tartışmasız üstünlüğe sahip'' bir ürün yelpazesi sunduğunu kaydetti.

Yol güvenliğinin, önemli bir kamu sağlığı konusu olduğunu vurgulayan Le Coz, dünyada trafik kazaları nedeniyle yılda 1,2 milyon ölüm gerçekleştiğini ve 50 milyondan fazla yaralı olduğunu, ancak gerçek bir bilinçlenme ve eğitim eğrisi oluştuğunu söyledi.

TRAFİK KAZALARININ 2020'DE 3. ÖLÜM NEDENİ OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Jean Yves Le Coz, yollardaki ölümlerin yüzde 90'ının düşük gelirli veya orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğini ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü'nün, tüm ölümler arasında 1990'larda 9. sırada olan trafik kazalarından ölümün, 2020'de 3. sırada olacağını öngördüğünü, AB'nin de 2000 yılında 50 bin olan trafik kazalarında ölüm sayısını 2010 yılına kadar 25 bine indirmeyi planladığını kaydetti.

Kaza ve ölümlerin maliyetinin bütün dünyada 420 milyar avro, AB'de de 200 milyar avro olduğunu belirten Le Coz, trafik kazalarının yüzde 80'i insan hatasından kaynaklandığından Renault'un, insanı her zaman araçlarının tasarımının kalbine yerleştirdiğini, aracın içinde ve dışında güvenlik istediklerini söyledi.

Le Coz, Renault'da güvenlik için yılda 100 milyon avronun üzerinde yatırım yapıldığını, 3 araştırma ve deney merkezinde 600 uzmanın seferber edildiğini söyledi.

RENAULT'UN TRAFİK GÜVENLİĞİ PROGRAMI

1969 yılında kurulan, PSA Peugeot-Citroen ve Renault'un ortaklaşa kullandığı Kaza, Biyomekanik ve İnsan Davranış Biçimleri Araştırmaları Laboratuvarı'nda (LAB) kazaların bilimsel araştırmalarını gerçekleştirdiklerini ve bir veri tabanı oluşturduklarını ifade eden Le Coz, Renault'un trafik güvenliği programının öngörmek, düzeltmek, korumak ve bilinçlendirmek ekseninde yürütüldüğünü bildirdi.

Çarpışma durumunda araç içindekileri en iyi şekilde koruma temel bir öneme sahipse de kazanın olmasına engel olabilmenin mutlak bir öncelik olduğunu vurgulayan Le Coz, mevcut teknolojiler sayesinde, hedef risklerin belirlenmesi, sürücünün uyarılması, sürücüye yardım ve gerekirse hatalarının düzeltilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Le Coz, şöyle devam etti:

''Bugün, Renault kazadan sakındırmayı veya yolcuların tamamını korumayı sağlayan yeni güvenlik sistemleri üzerinde ara vermeden çalışmaktadır. Güvenlik konusunda yapılan tercihler sürücüyü sorumlu kılarak daha fazla önleme, daha fazla sakındırma üzerine dayanmaktadır. Fakat teknoloji her şey demek değildir. Renault, aynı zamanda Türkiye dahil 23 ülkede tüm yol kullanıcılarının davranış biçimlerini iyileştirmek için birçok program bazında eğitim ve bilinçlendirme projeleri yürütmektedir. Dünyanın en kapsamlı sosyal sorumluluk projesi olarak kabul edilen Herkes İçin Güvenlik programında yaklaşık 10 milyon çocuk ve genç bilinçlendirildi. Türkiye'de de 6 yıldır uygulanan Sokakta İlk Adımlar Yol Güvenliği Eğitim Projesi'nden 26 ilde 270 bin öğrenci faydalandı.''

''GELECEKTE, GÜVENLİK İNTERAKTİF OLACAKTIR''

Le Coz, Renault'un, dünyada trafik güvenliği sorununun çözümü yönünde de çalışmalar yaptığını anlatarak, ''Gelecekte, güvenlik interaktif olacaktır. Araç içindeki teknolojiler, sürücüyü bilgilendirmek ve güvenlik sistemlerinin etkisini öne çekmek için çevre koşullarının algılanmasını iyileştireceklerdir. Renault Avrupa'da sürdürdüğü girişimini, güvenlik gereksinimlerini yerel kaza koşullarına ve müşteri ihtiyaçlarına uyarlayarak yeni pazarlara da yayıyor'' dedi.

Le Coz, kazaların yüzde 60'ında çocukların oturduğu koltukların yanlış kullanıldığının ortaya çıktığını ve Renault olarak çocuk koltuğunu araca iyi şekilde bağlayan Isofix sistemini kullandıklarını ifade etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Le Coz, yol güvenliği konusundaki gelişmelerin teknolojiye dayanmaya devam edeceğini belirterek, trafik kurallarının belirlediği hız sınırlarına uyulduğu takdirde otomobillerde sunulan tüm güvenlik ekipmanları sayesinde kaza oluşumunun önlenebileceğini, kaza olması halinde de en az hasarla atlatılabileceğini kaydetti.

Verilen bilgiye göre, kazaların nedenlerinin anlaşılması, etkin sürüş destek sistemlerinin geliştirilmesi ve araçların tasarımı aşamasında farklı çarpışma konfigürasyonlarının dikkate alınması amacını taşıyan LAB, kuruluşundan bu yana, kaza geçirmiş 14 bin araç analiz etti.