BIST 10.017
DOLAR 35,43
EURO 36,34
ALTIN 3.036,78
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Rektörlerden YÖKe 9 madde

AÜ'nün ev sahipliğini yaptığı rektörler toplantısında belirlenen 9 maddenin Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'na, öneri olarak sunulması kararlaştırıldı.

Abone ol

Atatürk Üniversitesi'nin (AÜ) ev sahipliğini yaptığı rektörler toplantısında belirlenen 9 maddenin Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'na, öneri olarak sunulması kararlaştırıldı.

Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu Üniversite rektörleri, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak Başkanlığında yaptıkları toplantıda alınan kararları YÖK'e öneri olarak sunacak. Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Batman, Bayburt, Bitlis Eren, Cumhuriyet, Dicle, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kafkas, Karadeniz Teknik, Mardin Artuklu, Muş Alparslan, Rize, Siirt ve Tunceli Üniversiteleri Rektörleri'nin katıldığı toplantıda alınan kararlar maddeler halinde sıralandı. YÖK'e öneri olarak bildirilecek olan kararlar şunlar:

1- Akademik içerikli sorunları görüşmek üzere daha özel gündemli toplantılar yapılması ve belli periyotlarla bu toplantıların tekrarlanması.

2- Yeni kurulan ve akademik personel yapılanmasında sıkıntı yaşayan üniversitelerin bu sorunlarını aşabilmek amacıyla, talepte bulunan ve talebi karşılayabilecek üniversite rektörlerinin mutabakatı da aranmak suretiyle ulaşımı kolay üniversitelerden karşılanması, mutabakat sağlanmazsa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 41. maddesinin uygulanması.

3- Üniversitelerin araştırma merkezi, laboratuar ve bilimsel envanterlerinin ortak kullanıma açılarak ortak projelerin geliştirilmesi, böylece TÜBİTAK, DPT, AB gibi kuruluşlardan daha kolay desteğin sağlanması.

4- Öğretim üyelerinin yetiştirilmesi ve geleceğin bilim insanı alt yapısını oluşturmak amacıyla 'Öğretim elemanı yetiştirme programı' başlatılması, programa eleman veren üniversitelerin ve talebi karşılayan üniversitelerin mutabakatıyla yürütülmesi.

5- Farabi Değişim Programı kapsamında öğretim üyelerinin ek ders ücretlerinin iyileştirilmesi konusunda, yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerde halen görev yapmakta olan öğretim üyelerine de aynı oranda uygulanması.

6- Yeni kurulan üniversitelerin tercih edilebilir olmaları amacıyla; akademik personel, idari personel ve öğrenciler için özendirici tedbirlerin alınması.

7- Akademik ve idari personelin uzun zamandır çözülmeyen özlük haklarında iyileştirilme yapılması.

8- Diğer kamu kurumlarında çalışan daire başkanlarının almakta olduğu fakat YÖK'e bağlı kurumlarda çalışan daire başkanlarının alamadığı makam tazminatının ilgili daire başkanlarına da ödenmesi.

9- Yükseköğretim Kanunu'nun 40-b maddesi kapsamında görevlendirilen öğretim üyelerinin kendi üniversitelerinde devam eden lisansüstü tez danışmanlıklarının ve uzmanlık alan dersi ücretlerinin alınması