Rektör Aşkın'ın tutuklanması Türkiye'nin gündemini değiştirmişti. Tutuklama ile YÖK'ün konumuda tartışmaya açılmıştı. İşte Aşkın'a isnat edilen suçlar ve ayrıntıları.
Abone olTürkiye, haftalardır Van Rektörü Aşkın'ı tartışıyor. Rektörün ne ile suçlandığı hiç konuşulmuyor... İşte, Aşkın'ın tutuklanmasına neden olan yedi sarsıcı iddia....
1- TIBBİ cihaz alımı için 1998'de anlaşılan İspanyol firmasıyla 2000'den sonra altı ek anlaşma imzalandı. Bunların hiçbiri Maliye ve Sayıştay'ın onayına sunulmadı...
2- CİHAZLAR için 11.6 milyon dolar tutarında kredi kullanıldı... Sadece 4.4 milyonu malı satan firmaya ödendi. 7 milyon dolar Hazine'nin "kamu zararı" olarak kayıtlara geçildi.
3- İSPANYOL firması, bina için Oyak ile anlaştı... Oyak, işi üniversite vakfının taşeronlarına verdi... Bilirkişiye göre bu iş için 607 bin dolar fazla ödendi...
4- 1998'DE yapılan anlaşmaya göre, cihazların kabulü alıcının görevlendirdiği komisyonca yapılacaktı. Ancak, geçici kabul protokolüyle iş tamamlandı...
5- EVRAK defterleri imha edildi. Eski tarihli evrak imzalamayan öğretim üyeleri, "Bir daha malzeme alamazsınız" denilerek tehdit edildi. Ve susturuldu.
6- HAZİNE Müsteşarlığı'nın bildirdiği 16 kalem ödemeye karşılık, savcılığın el koyduğu evraklar arasında sadece dört kalem ödemenin belgesine ulaşılabildi.
7- İSPANYOL firmasının 630 bin dolarlık eğitim taahhüdü, amaç dışı kullanıldı... Öğretim görevlileri eğitime gönderilmedi, para inşaata aktarıldı...
Rektörle ilgili 7 iddia
Türkiye, tutuklanmasıyla gündeme oturan Van Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ı tartışıyor ancak suçlamaların neler olduğu bilinmiyordu. İşte 7 sarsıcı suçlama.
1- EK ANLAŞMALARI SAYIŞTAY'A BİLDİRMEDİ
YYÜ Rektörü Yücel Aşkın hakkındaki iddiaların odağında radyoloji, radyasyon ve onkoloji başta olmak üzere çeşitli bölümlere tıbbi cihaz alımı için açılan ihaleyi kazanan İspanyol Expansion Exterior şirketi ile yapılan ek anlaşmalar yer alıyor. İddiaya göre firma ile 1998 yılında imzalanan sözleşmenin ardından 2000 ve 2004 yılları arasında değişik tarihlerde 6 kez ek anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar Maliye Bakanlığı ile Sayıştay Başkanlığı onayına sunulmadı. Aşkın'ın bunları ilgili birimlerden gizlemesi ve tescil için Sayıştay Başkanlığı'na göndermekten imtina etmesiyapılan değişikliklerin yasal olmadığını bilerek yaptığının ispatı olarak yorumlandı. Ek anlaşmalar yapılırken Tıp Fakültesi Dekanlığı, Rektörlük İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'nın bilgi ve görüşlerine başvurulmadığı ve anlaşmaların üniversitede el konulan evraklar arasında değil rektörlük konutunda ortaya çıktığı kaydedildi.
2- 7 MİLYON DOLARLIK KAMU ZARARI
BDDK tarafından görevlendirilen bilirkişi raporuna dayanan bir başka iddia da; Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın 'borç alan' sıfatı ile yükümlülük altına girdiği 11 milyon 630 bin 392 dolar kredinin tamamı Expansion S.A.'ya ödendi, ancak hazine borcuna dönüşen bu tutarın sadece 4 milyon 405 bin 198 dolarlık kısmı fiilen yerini buldu. Kalan kısım 'ekonomik anlamda kamu zararı' oldu.
3- OYAK İNŞAAT'A 607 BİN DOLAR MENFAAT
Tıbbi cihazların yerleştirileceği Radyoloji ve Radyoterapi binaları inşaatını ihaleyi alan Expansion Exterior S.A. 1 milyon 457 bin dolar bedelle Oyak A.Ş. firmasına verdi. Oyak da 849 bin dolara üniversitenin vakfına ait Süphan A.Ş. ve BE-KA ortak girişimini taşeron olarak seçti. Bilirkişi raporunda ise binaların yapım maliyeti 840 bin 959 bin dolar olarak belirlendi. İddiaya göre binalar yaklaşık 607 bin dolar fazla bedelle Oyak'a verildi.
4- KOMİSYON KURULMADAN PROTOKOL HAZIRLATTI
YYÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin ihtiyacı olan tıbbi cihazların alımı ile ilgili olarak 1998 yılındaki sözleşmedeye göre, geçici kabul, alıcının gösterdiği yere montaj edilen cihazlar alıcının görevlendirdiği Muayene ve Kabul Komisyonu tarafından test edilip denendikten sonra teslim alınarak geçici kabul raporu tanzim edilmeliydi. İddiaya göre, Aşkın komisyonlar kurulmadan 'Geçici Kabul Protokolü' hazırlattı.
5- EVRAK DEFTERİ İMHA EDİLDİ, TEHDİT VAR
Kurum aleyhine yapılan bu işlemlerin ortaya çıkmaması için söz konusu işlemler evrak defterlerine silinti yoluyla işlendi. Üniversitenin yazı işlerinde çalışan memurları bu durumu itiraf etti. Değiştirildiği ileri sürülen 2003 yılı gider evrak defteri incelenmek için istendiğinde Rektör Aşkın'ın cevap yazısında eski defterin imha edildiğinin bildirildi. Komisyon üyesi öğretim üyeleri ise evrakların kendilerine 2004 yılında elden verildiğini söyledi.
6- SADECE 4'ÜNÜN BELGESİ VAR
Çarpıcı iddialardan biri de Hazine Müsteşarlığı'nın bildirdiği 16 kalem ödemeye karşılık savcılığın elkoyduğu evraklar arasında sadece 4 kalem ödemenin karşılığı belgelere ulaşılması. Bu belgelerin tutarı ise 1 milyon 970 bin 517 dolar.
7- 630 BİN DOLAR İNŞAATA AKTARILDI
YYÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne alınacak tıbbi cihazlar ile ilgili İspanyol Expansion S.A. şirketinin üniversite elemanlarının eğitimi için taahhüd ettiği yaklaşık 630 bin dolar için de çelişkili ifadeler var. Firma temsilcisi Mehmet Ayral'ın ihale bedelinin yüzde 2.5'i olan bu bedelin Rektör Yücel Aşkın tarafından öğretim üyelerini yurtdışına göndermek yerine inşaata aktarılması yönünde talimat verdiği iddia ediliyor. Bu arada Rektör Prof. Dr. Aşkın'ın soruşturmaya verdiği cevap yazısında, ihalenin gerçekleştiği dönemde firma ile Rektörlük arasında eğitim için 630 bin dolar kaynak ayrılmasıyla ilgili bir sözleşme olmadığı, olmayan bir kaynağın da başka bir yere harcanmadığını, böyle bir harcamanın sözkonusu olamayacağını söylediği öğrenildi.
Haber: Sırrıberk ARSLAN MERKEZ
Kaynak: