Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın, ''2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet'' suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etti.
Abone olYüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, suçla ilgili delillerin kesin ve inandırıcı olmaması, işlediği suçun sabit olmaması, tanıkların beyanının sanığı desteklemesi gerekçesiyle beraat etti.
YYÜ Rektörü Aşkın, ''2863 sayılı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet'' iddiasıyla hakkında açılan davadan dolayı, bugün 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
Sanığın ve tanıkların dinlenilmesinin ardından, Hakim Cumhur Uluçınar, YYÜ Rektörü Aşkın'ın suçla ilgili delillerin kesin ve inandırıcı olmaması, işlediği suçun sabit olmaması, tanıkların beyanının sanığı desteklemesi gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Duruşmada, Rektör Aşkın 4 sayfadan oluşan yazılı savunmasını hakime sunduktan sonra, sözlü olarak savunmasını yapmak istediğini belirtti. Aşkın, savunmasını oturarak yaptı.
-SAVUNMADAN-
1997 yılından bu yana koleksiyonculuk yaptığını belirten Aşkın, 15 Temmuz 2005 tarihinde Rektörlük lojmanında yapılan aramada, kendisine yönelik suçlamaların iki ana noktada toplandığını söyledi. Aşkın, şöyle dedi:
''Bunlardan birincisi 7 yılda topladığım ve envantere kayıt edilen eser sayısı 231 iken, en son denetim tarihinden eserlere el konma tarihine kadar geçen toplam 6 aylık sürede 581 olduğu iddia edilen tarihi eserleri toplayabilmemin olağan olmadığı iddiasıdır. Diğeri ise temin ettiğim eserleri bir aylık süre içinde beyan ve kaydettirmediğim noktasında toplanmıştır. 581 eserin envantere kayıtlı olmadığı iddiası yerinde değildir. 4 grup halinde satın aldığım bu eserlerin çoğu daha sonradan birleştirmek üzere toplanmıştır. Bu eserler arasında bulunan kırık parçalar, hurdalar, paralar sayıyı arttırmıştır. Bunların koleksiyonuma dahil etmem söz konusu değildir. Bunları incelendikten sonra müze müdürlüğüne teslim edilecek eserlerdir''
Söz konusu dönemde müze müdürlüğünün işlerinin yoğunluğundan dolayı görevlilerin kayıt işlemlerini daha sonra yapmaya karar verdiğini anlatan Aşkın, aynı görevlilerin 2000 yılından bu yana eserlerini denetlediğini bildirdi.
-ESERLERİN TESCİL EDİLMEMESİ...-
Savunmasında, eserlerin bir ay içinde tescil edilmediği suçlamasına da değinen Aşkın, yönetmelikte eserlerin bir ay içinde tescil edilmesine yönelik maddenin açık olmadığını savundu. Türkiye'deki ve Van'daki müzelerin eserleri bir ay içinde envantere geçirmede sorun yaşadığını kaydeden Aşkın, bir paranın bile kaydedilmesinin aylarca sürebildiğini söyledi.
Bu bölgedeki tek koleksiyoncu olduğuna işaret eden Aşkın, ''Bu koleksiyon için gelirimin büyük bir bölümünü harcadım. Maddi durumum çok iyi değil, oturacak iyi bir evim bile yok. Ben koleksiyonculuk yaparak bir kültür hizmeti de yaptım'' dedi.
Bir yıl önce Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü'nden 4 sanat tarihçisinin Van'a gelerek koleksiyonunu incelediğini, koleksiyonunu kendi müzelerine bağışlama talebinde bulunduklarını ifade eden Aşkın, talebi olumlu karşıladığını 1 yıla kadar eserleri bu müzeye bağışlayacağını kaydetti.