BIST 10.125
DOLAR 34,96
EURO 36,75
ALTIN 2.983,28
HABER /  EKONOMİ

Rekabet Kurumu'ndan Netflix açıklaması

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, dijital film platformu Netflix'a dair konuştu. Torlak, sinema sektörünün yeni bir döneme girdiğini söyledi.

Abone ol

"Organize İşler: Sazan Sarmalı" filminin Netflix’te yayınlanması, sinema salonu işletmecilerinin tepkisini çekti. Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği Başkanı Cenk Sezgin, “Resmen hançerlendik” açıklamasında bulundu.

Konuya ilişkin Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili kendilerine ulaşan bir şey olmadığını ifade eden Torlak, sanki "oyun bozan" gibi algılanan bir durum olduğunu söyledi. 

Yayınlanması sorun değil
Sözleşme hukuku bakımından bir aykırılık yoksa bir problem teşkil etmeyeceğinin altını çizen Torlak, şu ifadeleri kullandı:  "Olayın haksız rekabet boyutu anlamında ve salon işletmecilerinin zor durumda kalabilmesi bağlamında ne tür bir sonuç ortaya çıkabilir onu bilmiyorum. Şu bir gerçeklik, kendini uzun süre bir ekran karşısında koltuğa mıhlamayacak bir jenerasyonla karşı karşıyayız. Dolayısıyla acaba sinema salon işletmeciliğinde farklı bir noktaya mı gidilecek?

Sinema salonlarında oynatılan bir filmin eş zamanlı olarak veya kısa süre sonra Netflix ve benzeri platformlar üzerinden gösterimi artık daha mı yaygınlaşacak bir miktar görebiliyoruz. Ama şu an itibariyle rekabet durumunu ilgilendiren bir boyutu olduğunu düşünmüyorum" açıklamasında bulundu. 

5 yılda 1,25 milyarlık ceza
Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, son 5 yılda 1,25 milyar liralık idari para cezası verdiklerini belirterek, "OECD varsayımlarına göre tüketici refahına sağladığımız katkı yıllık ortalama 3,28 milyar lira oldu. Bu rakam, bütçe giderlerimizin yaklaşık 51 katı düzeyinde." dedi. Torlak, düzenlediği "Kurum faaliyetlerinin tüketici refahına etkileri" konulu basın toplantısında, kurumun 21 yıldır ülke ekonomisinde rekabetin sağlanması ve korunması amacıyla görevini sürdürdüğünü ifade etti.

Kurumun aldığı kararlar sonucunda önemli ölçüde tüketici faydası sağlandığına işaret eden Torlak, 2017-2018 yıllarını kapsayan 2 yıllık faaliyetlerinin tahmini etkilerini ortaya koymaya yönelik çalışma yaptıklarını anlattı.

Bu kapsamda, 2 yılda 18 kararda muhafazakar senaryoyla tüketicilere sağlanan faydanın Aralık 2018 fiyatlarıyla 810,4 milyon lira, yıllık ortalama 405 milyon lira olduğunu aktaran Torlak, "OECD varsayımlarına dayanılarak yapılan tahminlerde ise tüketici refahına katkımız yıllık ortalama 3,28 milyar lira, toplamda 6,55 milyar lira seviyesinde oldu. Bu rakam, 2014-2016 döneminde de yıllık ortalama 3,3 milyar liraydı." değerlendirmesinde bulundu.

Torlak, muhafazakar senaryoya göre hesaplanan yıllık ortalama tahmini faydanın kurumun ilgili dönemdeki yıllık ortalama bütçe giderinin 6,28 katı büyüklüğünde olduğunu belirterek, "OECD metodolojisine göre hesaplanan yıllık ortalama tüketici refahına katkı dikkate alındığında, bütçe giderlerimizin yaklaşık 51 katı düzeyinde." diye konuştu.

Sektörler bazında 2017'de alkollü içecekler, perakende sektörü ve kurumsal krediler bağlamında bankacılık sektörünün öne çıktığını aktaran Torlak, 2018'de ise enerji, elektrik dağıtım ve perakende sektörünün ön planda olduğunu kaydetti.

Torlak, 2014-2018 dönemine ilişkin, "Rekabet Kurumunca son 5 yılda 1,25 milyar liralık idari para cezası verildi. Bilgi teknolojileri, enerji, finans, petrol ve petrokimya, tütün ve alkollü içecekler ile inşaat sektörleri ilk sıralarda yer aldı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
e-tanzime 2.5 milyon kişi başvurdu
Foto Galeri e-tanzime 2.5 milyon kişi başvurdu Galeriye Gözat