BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,29
ALTIN 2.915,31
HABER /  DÜNYA

Rehana gerçek mi? Kobani'nin melek efsanesi

BBC'ye bile konu oldu, 'Kobani'nin koruyucu meleği ismi takıldı. Rehana bir şehir şehir efsanesi mi gerçek mi?

Abone ol

Kürt medyasında efsaneleştirildi, bir fotoğraf üzerine destanlar yazıldı. Peki Kobani koruyucu meleği denilen Rehana gerçekten var mı yoksa bir şehir efsanesi mi?

BBC programı #BBCtrending, "Rehana" adıyla ünlenen Kürt kızının nasıl bir efsane haline geldiğini ve aslında kim olduğunu araştırdı.

Sonuç: Geçtiğimiz aylarda kimi zaman IŞİD tarafından başı kesilerek öldürüldüğü, kimi zaman ne kadar cesur olduğu ve 100 kadar IŞİD'li öldürdüğü anlatılan "Rehana" muhtemelen düşünüldüğü gibi biri değil.

"Rehana" adıyla bilinen genç kadının fotoğrafı aslında internette hızla yayılmadan aylar önce, 22 Ağustos tarihinde çekilmişti. Gönüllü savunma güçleri için yapılan bir törene katılmıştı ve üzerinde askeri bir üniforma vardı.

SAVAŞÇI DEĞİL GÖNÜLLÜ

O sırada Kobani'deki tek yabancı medya mensubu olan İsveçli gazeteci Carl Drott genç kadınla kısa bir görüşme yapmıştı.

Drott, kadının cephede savaşan biri olmadığını, o sırada Kobani öz savunma güçleri ya da polisinde görev yapmak üzere gönüllü olduğunu, dolayısıyla hakkında daha sonra yayılan çok sayıda IŞİD'ci öldürdüğü yolundaki haberlerin doğru olması ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

rehana-gerçek-mi-.jpg

REHANA GERÇEK ADI DEĞİL

Drott karşılaşmalarını şöyle anlatıyor:
-"Kendisi bana geldi ve daha önce Halep'te hukuk okuduğunu ama IŞİD'in babasını öldürmesi üzerine savunma gücüne katılmaya karar verdiğini söyledi. Daha sonra onunla yeniden konuşmak istedim ama bulamadım, adını da öğrenemedim."


Dolayısıyla çok rastlanan bir Kürt ismi olmayan "Rehana" adının fotoğrafa sonradan yakıştırıldığı anlaşılıyor.

ŞEHİR EFSANESİNE DÖNDÜ

Ertesi gün, 23 Ağustos günü, Drott'un çektiği bu fotoğraf "Bijikurdistan" adlı Kürt internet sitesinde yayımlandı ve bir ay kadar fazla dikkat çekmedi.

Ta ki, Eylül sonlarında İngilizce yayın yapan Slemani Times adlı bir diğer Kürt internet sitesi tarafından paylaşılıncaya kadar. İşte efsanenin oluşumu bu noktada başlıyor.

5 Ekim tarihinde, 200 bin takipçisi olan etkili bir Suudi Twitter kullanıcısı olan @alfaisal_ragad bu fotoğrafı paylaşarak, bir Kürt kadının IŞİD'ciler tarafından başı kesilerek öldürüldüğünü söyledi.

10 Ekim tarihinde artık "Rehana" adıyla anılmaya başlayan genç kadının kameraya gülümsediği fotoğrafı ve bir kadının başının kesildiği fotoğrafı birlikte paylaşan binlerce Twitter hesabı arasında @Kurdistan_Army de vardı. Söylentiler, paylaşımlar büyüdü.

13 Ekim'de ise öldürüldüğü yolundaki iddialara rağmen "Rehana" başka hesaplarda bu kez capcanlı olarak başka iddialara konu olmaya başladı.

BU BÜYÜK PAYLAŞIMLA DAĞILDI

İşte asıl büyük paylaşım bu noktada oldu. Tam 5.500 kere paylaşılan bir tweette "Rehana #Kobani'de 100'den fazla #IŞİD mensubu teröristi öldürdü. RTleyin, bu cesur kadının şanı yürüsün" yazıyordu. Böylece "Kobani'nin koruyucu meleği Rehana" efsanesi doğmuş oldu.

Mesajı atan, Keşmirli Hinduların haklarını savunan bir internet sitesiyle ilişkili Hintli blogcu Pawan Durani idi.

Twitter hesabından birçok başka Kürt kadın savaşçının fotoğraflarını paylaşmıştı ve onun gibi bir çok hesap vardı. Hikaye haberlere girmeye başladı. Başlıklarda "Rehana"dan artık "Kobani'nin koruyucu meleği" diye bahsediliyordu.

KÜRTLER'İN HAYALİ

Kürt blogcu Ruwayda Mustafah "Güzel gözleri ve sarı saçlarıyla herkesi büyüledi. Müthiş bir hayran kitlesi var" diyor ve şöyle sürdürüyordu:

"Kime rastlasam ona hayran çünkü herkesin görmek istediği bir şeyi temsil ediyor: Bölgedeki kadınların ve erkeklerin barbarlığa karşı omuz omuza direnişini."

(Kaynak : BBC)