BIST 9.420
DOLAR 34,51
EURO 36,37
ALTIN 2.843,85
HABER /  GÜNCEL

Reflü tedavisinde Türk başarısı

Türk bilim adamları reflü tedavisinde yeni bir yöntem geliştirdi. Peki yeni tedavi ne kadar başarılı ve kimlere uygulanabiliyor..

Abone ol

Mide reflüsünün yama tekniğiyle yapılan ameliyatla tekrar ortaya çıkma riskinin önemli ölçüde düşürüldüğü bildirildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, 600 hasta üzerinde yaptıkları 6 yıllık karşılaştırmalı çalışma sonucunda, yama uygulanan hastalarla uygulanmayan hastalar arasında, ameliyat sonrası nüksün yama sayesinde ''anlamlı derecede'' önlediğini kanıtladıklarını açıkladı.

Türkçapar, çalışmanın dünyanın sayılı cerrahi dergilerinden The World Journal of Surgery tarafından yayınlanmaya değer bulunduğunu anlattı. Türkçapar yama konulan hastalarda nüksün yüzde 1,2, konulmayan hastalarda yüzde 5 düzeyinde olduğunu gözlediklerini ve bu çalışmanın şu ana kadar dünyada en çok hastayla yapılan karşılaştırmalı çalışma olarak kabul gördüğünü belirtti.

HER 5 KİŞİDEN BİRİNDE REFLÜ GÖRÜLÜYOR

Reflünün, ''midedekilerin yemek borusuna kaçması'' olarak tanımlandığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, midedeki içeriğin kendisine zararı olmadığını, ancak bu içerik yemek borusuna kaçtığında iç döşemenin dayanıksız olması nedeniyle rahatsızlık meydana geldiğini anlattı.

Türkçapar, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığının her 5 kişiden birinde görüldüğünü söyledi

LAPAROSKOPİK CERRAHİDE YAMA UYGULAMASI

Türkçapar, tıp dünyasının devamlı ilaç kullanmak yerine ''kalıcı tedavi olarak ne yapılabileceği uğraşısı'' içinde olduğunu hatırlatarak, bu alanda ön planda olan ve uzun dönemli sonuçları bilinen tek kalıcı tedavinin laparoskopik cerrahi olduğunu söyledi.

Tecrübeli merkezlerde bu ameliyatlardaki başarı oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu belirten Türkçapar, ameliyatlardan sonra yüzde 10 oranında nüks görülebildiğini bildirdi.

Cerrahi dünyasının nükslerin yani hastalığın tekrarındaki en önemli nedenin diyaframlara konulan dikişlerin açılması olarak gördüğünü söyleyen Türkçapar, yaptıkları çalışmayı şöyle özetledi: ''600'den fazla hasta üzerinde yaptığımız 6 yıllık çalışma sonuçları, dünyanın saygın dergilerinden The World Journal of Surgery'in bilim komitesi tarafından yayınlanmaya değer bulundu.

Çalışmanın özelliği şuydu, laparoskopik reflü ameliyatında, diyaframa atılan dikişlerin üzerine özel maddelerden yapılmış olan yamayı titanyum kliplerle sabitledik ve dikişin üzerine ek tamir yapmış olduk.

Sonuçta, hastaların uzun takibinde, 2 ve 3 yıl sonrasında yama yapmadığımız grupta yüzde 5 oranında bir nüks görülürken, yama yaptığımız grupta nüksün yüzde 1'lere düştüğünü gözlemledik. İstatistiksel olarak incelediğimizde de yamanın, reflü ameliyatları sonrası nüksü anlamlı derecede ortadan kaldırdığını tespit ettik.

KİM CERRAHİ TEDAVİYE YÖNELMELİ?

Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, mide reflüsünde laparoskopik cerrahinin, sürekli ilaç içmek zorunda kalanlar, ilacı kestiğinde şikayeti tekrarlayanlar, ilaca rağmen yemek borusundaki yaraları geçmeyenler ya da yemek borusundaki yaralar ilaç kesildikten hemen sonra tekrar açılanlar, yemek borusunda kanamaya neden olan yaraları olanlar, yemek borusunda ileri safhada hücresel değişiklik gelişenlere özellikle de genç yaş grubunda olanlara önerildiğini ifade etti.

Ameliyatlarda kullandıkları yamaların vücuda zararlı olmadığını vurgulayan Türkçapar, yamaların hiçbir enfeksiyon riski olmadığını, 50 yıllık kullanım süresi olan bu yamaların 6 ay sonra aynı bölge incelendiğinde doku içerisinde bulunamadığını kaydetti. Türkçapar, ''Yama tamamıyla vücutla bütünleşiyor, bu yüzden herhangi bir enfeksiyon yapma olasılığı da yok'' dedi.