BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Referandumdan 'evet' çıkarsa ne olur?

Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde Anayasa Mahkemesindeki denge büyük oranda değişecek.

Abone ol

Anayasa değişiklik paketinin referandum sonucu yürürlüğe girmesi halinde, Anayasa Mahkemesindeki denge büyük oranda değişecek.

17 üyeye çıkacak olan mahkeme heyetinin, bu yıl sonundaki yapısına, 5’ i Cumhurbaşkanı Gül, 2’si TBMM’deki iktidar partisince seçilen üyeler eklenmiş olacak.

Halen Anayasa Mahkemesinde 11 asıl, 4 yedek üye bulunuyor. Değişiklik sonucu, 4 yedek üye, asıl üye olacak. Eksik kalan 2 üyeyi, ise TBMM seçecek. TBMM'de yapılacak seçimde, ilk turda 367, ikinci turda ise 276 oy aranacak. 335 milletvekili olan AKP, en çok üçüncü turda istediği adayları seçtirecek.

Şu andaki duruma göre, Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinden birini Özal (Haşim Kılıç), birini Demirel (Fulya Kantarcıoğlu), 7'sini Sezer (Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak, Serruh Kaleli, Ayla Perktaş, Osman Paksüt), ikisini Gül (Engin Yıldırım, Nuri Necipoğlu) seçti.

4 yedek üyenin, 3'ü de, (Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Burhan Üstün) Gül tarafından seçildi. Yedek üyelerden birini ise (Fettah Oto), Sezer atadı. Yedek üyelerin asıl üye haline dönüşmesiyle, Anayasa Mahkemesi'ne Gül'ün seçtiği üye sayısı 5'e çıkacak.

Bu durumda Anayasa mahkemesi, 8'i Sezer'in, 1'i Demirel’in, biri, Özal’ın 5’i Gül’ün, 2’si de TBMM’deki çoğunluk partisinin seçtiği 17 isimden oluşacak. Denge de, Gül, Özal ve TBMM’nin seçtiği 8 üye ile, Sezer ve Demirel’in seçtiği 9 üye olarak kritik eşiğe oturacak.