12 Eylül'de yapılacak referandum öncesi adres sisteminde yapılan yanlışlıklar sebebiyle binlerce kişi oy kullanamayacak.
Abone olYıllardır aynı evde oturan, hatta 29 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde de oy kullanan binlerce kişi, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden (MERNİS) çıkarıldığı için seçmen hükmünü kaybetti. Seçmen listelerinin kesinleşmesi sebebiyle elleri kolları bağlanan vatandaşlar, il ve ilçe seçim kurullarını telefon yağmuruna tutuyor.
Tayini çıkan memurların referandumda oy kullanamayacağının açıklamasının ardından bir kötü haber de MERNİS'te kaydı görünmeyen vatandaşlardan geldi. Adres sistemindeki yanlış kayıtlar sebebiyle binlerce vatandaş 12 Eylül'de sandığa gidemeyecek. Yıllardır aynı adreste oturup ve geçtiğimiz yılki yerel seçimlerde oy kullanmalarına karşın referandum seçmen listesinde ismi olmayan vatandaşlar duruma tepkili.
VATANDAŞLAR ŞİKAYETÇİ
Bursa'da ikamet eden İlkay Ü., "Son 5 yıldır aynı adreste oturuyorum. Geçen yıl yerel seçimlerde oy kullandım. Referandum listesinde ismimi göremeyince şaşkınlık yaşadım. İl Seçim Kurulu'na gittiğimde, MERNİS'te kaydım olmadığını söylediler. Nüfus Müdürlüğü'ne gittiğimde ise oturduğum daire üzerinde başkasının kaydı olduğunu görünce büyük şok yaşadım. Olayın peşini bırakmayacağım." dedi.
Oturulan bir daireye ikinci kaydın nasıl yapılabildiğine anlam veremediğini dile getiren İlkay Ü., kendisi gibi çok sayıda kişinin mağdur olduğunu söyledi.
Benzer durumdaki bir başka vatandaş ise Orhan G.. Oturduğu evin kendisine ait olduğunu, 2009 yerel seçimlerinde oy kullandığını anlatan Orhan G. bu rahatlıkla yasal süre içerisinde seçmen kaydının bulunup bulunmadığını araştırmadığını dile getirdi. Orhan G. halk oylamasında oy kullanamayacağı için üzgün olduğunu ifade etti.
Vatandaşlar yaşanan mağduriyetin ardından seçim kurulları ve nüfus müdürlüklerine akın etti. Bursa İl Seçim Kurulu Başkanlığı yetkilileri, "Maalesef adres kayıtlarında yanlışlıklar yapılmış. Vatandaşın yıllardır oturduğu adrese başkaları kaydettirilmiş. Telefonlarımız konuyla ilgili hiç susmuyor. Ancak listeler 22 Haziran'da indirildiği için yapılacak bir şey yok." açıklamasında bulundu.
Mahalle muhtarları ise konuyla ilgili çok sayıda kişinin mağdur olduğunu söyledi. Bursa merkez Nilüfer ilçesi Beşevler Mahallesi Muhtarı Erol Yılmazer, yapılan hatanın birçok nedeni olduğunu vurguladı. Beyana dayalı adres kaydının yanlışlığa yol açtığını belirten Yılmazer şunları söyledi:
"Bize çok sayıda vatandaş geliyor. Yıllardır oturmasına karşın dairesinin üzerinde başkasının adı görülüyor. Biz de anlam veremiyoruz. Bunun birçok nedeni bulunuyor. Aynı adrese ikinci bir kayıt beyanla yapılabiliyor; ancak polis o adreste inceleme yaparak kimin oturduğunu belirliyor. Bu tip durumlarda genellikle adreste eski oturan da yeni taşınmış görünen de seçmen listesinde yer almıyor. Seçmen listeleri 22 Haziran'da askıdan indi. O tarihe kadar bizlere başvuranların durumu düzeltildi."
KAÇAK YAPI ÇIKANLARIN KAYITLARI DA GÖRÜNMÜYOR
Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesi Erikli Mahalle Muhtarı Kemal Koşar ise adres kaydında isim görünmemesinin bir sebebinin de kaçak yapılaşma olduğunu söyledi. MERNİS'te kayıtlı olduğu binanın üst katına kaçak kat çıkan vatandaşın üst kata çıkmasıyla kaydının silindiğini vurgulayan Muhtar Koşar, "Üst kata çıkan kişinin boşalttığı daireye başkası taşınıyor. Yapı kaçak olduğu için de üst kattaki adres sistemde görünmüyor. Dolayısıyla bu tür durumdaki yüzlerce vatandaş referandumda oy kullanamayacak. 22 Haziran öncesi doğalgaz ve elektrik faturasıyla belediyeye başvuran kişiler yaptıkları daireyi sisteme dahil ettirebiliyorlardı." dedi.
Bursa İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü yetkilileri adres kayıtlarının beyana dayalı yapıldığı için polis kontrolünden geçtiğini açıkladı. Yetkililer, "Eğer dolu görülen bir adrese kayıt yaptırılmak isteniyorsa beyana dayalı müracaatlar kabul ediliyor. Ancak polis bu tip adresleri kontrol ediyor. Hangi isim dairede oturuyorsa o isim o adrese kaydediliyor." ifadesini kullandı.