BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,79
ALTIN 2.970,33
HABER /  GÜNCEL

Referandum tarihi kesinleşti son dakika haberi gözler YSK'da

Referandum tarihi 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa teklifini onaylaması sonrası referandum tarihi kesinleşti.

Abone ol

Referandum ne zaman sorusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son dakika imzasıyla kesinleşti. Erdoğan anayasa teklifini bugün onayladı. Erdoğan'ın onayına göre anayasa referandumu tarihi 16 Nisan 2017 Pazar olarak kesinleşti. Anayasa'ya göre referandum tarihi Cumhurbaşkanı'nın teklifi onaylaması ve onayın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 60 gün sonra gelen ilk pazar günü olarak belirleniyor. Erdoğan'ın bugün anayasa teklifini onaylamasıyla referandum tarihi 60 gün sonraki ilk pazar gününe yani 16 Nisan 2017 Pazar gününe denk geliyor.  AK Parti kanadından gelen açıklamalar da bu yöndeydi.

REFERANDUM TARİHİNİN RESMİ İLANINI YSK YAPACAK

Referandum tarihine Yüksek Seçim Kurulu karar verecek. Söz konusu değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulu'nda 339 oyla kabul edilerek 2 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı'na sunulmuştu.

YSK BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

YSK Sadi Güven, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa değişikliği için verdiği onayın ardından konuştu. Güven, "Onay, Resmi Gazete'de yayımlanınca açıklama yapacağım" dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: İNŞALLAH 16 NİSAN'DA

YSK'nın açıklaması sonrası konuşan Başbakan Binali Yıldırım da referandum tarihi için 16 Nisan 2017 Pazar gününü işaret etti. Yıldırım," İnşallah referandum 16 Nisan'da yapılacak" diye konuştu.

referandum ne zaman son dakika imzası erdoğan'dan geldi referandum 16 nisan 2017 pazar günü yapılacak referandum tarihi ilanı için gözler yüksek seçim kurulu ysk'da

Türkiye 18 maddelik anayasa değişikliği paketi için referanduma gidiyor. Nisan ayında yapılacak olan referandumda anayasa ile birlikte yönetim sistemi değişiyor. Referandum sonuçları anayasa değişikliklerinin kabülü yönünde olursa Türkiye bundan sonra başkanlık sistemi ile yönetilecek. Peki referanduma sunulacak olan 18 maddelik anayasa değişikliği paketinde neler var?

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MADDELERİ

MADDE 1: 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2: 2709 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3: 2709 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yirmibeş” ibaresi “Onsekiz” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4: Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.”

MADDE 5:  Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek görevleriyle ilgili.

MADDE 6: Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisiyle ilgili...

MADDE 7: Cumhurbaşkanı seçilebilme şartlarını ve seçimlerini düzenliyor.

MADDE 8: Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini genişleterek yeniden düzenleyen maddedir.

MADDE 9: Cumhurbaşkanının cezai sorumluluklarını düzeliyor.

MADDE 10:  Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması, vekalet ve bakanlarla ilgili düzenleme.

MADDE 11 : Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini düzenliyor.

12. MADDE: Cumhurbaşkanına olağanüstü hal ilanı ve kararname çıkarma yetkisi veriyor.

13. MADDE: Askeri mahkemeler kaldırılıyor.

14. MADDE: HSYK üyelerinin seçiminde TBMM’de uygulanacak yöntem düzenleniyor.

15. MADDE: Bütçe hazırlama ve kabulüne ilişkin düzenleme

16. MADDE: Başbakanlık’a son veriliyor; Başbakan ve bakanlar kurulunun yetkileri Cumhurbaşkanı’na aktarılıyor.

17. MADDE: Cumhurbaşkanlığı seçiminin genel seçimle birlikte 3 Kasım 2019’da yapılmasını öngörüyor.

18. MADDE: Yürürlük maddesi. Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanı da olmasının yolunu açan maddenin değişiklik halkoyunda kabul edildikten sonra yürürlüğe girmesini sağlıyor.