BIST 9.368
DOLAR 34,47
EURO 36,22
ALTIN 2.962,86
HABER /  GÜNCEL

Referandum seçim sonuçları il il son durum ne?

16 Nisan 2017 referandum sonuçları netleşti. İstanbul, Ankara ve İzmir hayır oyu verdi. Evet oyu en çok Bayburt'tan çıktı. il il referandum sonuçları nasıll 2017 yılı seçim sonuçlarında son durumu derledik.

Abone ol

TÜRKİYE seçimini yaptı referandum için sandık başına gidip oyunu kullandı. Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında seçmenin sandığa gitme oranı yüzde 85,46 oldu. Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında Türkiye genelinde sandıklardan yüzde 51,41 "evet", yüzde 48,59 "hayır" oyu çıktı.

24 milyon 326 bin 251 oy "evet" için kullanılırken 23 milyon 173 bin 124 kişi "hayır" oyu tercihinde bulundu. Kullanılan oyların 849 bin 447'si ise geçersiz oldu. Yurt dışı sonuçlarında ise açılan sandık yüzde 64,36 oldu. Buna göre 376 bin 493 oy ile yüzde 59,02 "evet", 261 bin 432 oy ile yüzde 40,98 "hayır" çıktı.

SÜRPRİZ YAPAN İLLER
Referandum seçiminde en büyük çekişme İstanbul ve Ankara'da yaşandı. Bir evet bir hayır oyları öne geçti. Sürprizi ise MHP'nin kalesi olarak gösterilen iki il yaptı. Balıkesir ile Adana'da seçmen HAYIR oyu verip, Devlet Bahçeli'ye mesaj yolladı. İstanbul'da ise AK Parti'nin kalesi konumundaki Üsküdar, Fatih ve Eyüp ilçeleri referandumda herkesi şaşırtan bir sonuç ortaya koyarak hayır oyu verdi.


En çok evet ve hayır oyu veren iller listesi
Türkiye'de, oy dağılımına göre, evet oylarının en yüksek çıktığı il yüzde 81,79 ile Bayburt olurken, en yüksek hayır oyu ise yüzde 80,07 ile Tunceli oldu. Evet oyunun yüksek olduğu 10 il şöyle:

Hayır oyunun en çok olduğu iller listesinde ilk 5 arasına İzmir'in girememiş olması dikkat çekti. Tunceli bütün illeri sollayıp rekor oranda hayır oyu verdi. Hayır oyunun yüksek olduğu 10 il şöyle:

Halk oylamasına en yüksek katılım yüzde 90,48 ile Manisa olurken, seçmenlerinin yüzde 70,98'inin sandık başına gittiği Ağrı'da seçime katılım en düşük seviyede gerçekleşti.

ÜÇ BÜYÜK İLDE SÜRPRİZ SONUÇLAR
3 büyük il hayır derken referandum sonuçları en büyük sürprizi 2 ilde yaptı. İzmir'de beklenen sonuç elde edilirken Ankara ve İstanbul HAYIR diyerek herkesi şaşırttı. Melih Gökçek'in belediye başkanlığını yaptığı Ankara'da alınan sonuç AK Parti için hayal kırıklığı yarattı. AK Partili Kadir Topbaş'ın yönettiği İstanbul'da AK Parti'nin şok yaşadığı bir diğer yer oldu. İstanbul'da asıl sürprizi de AK Parti'nin kalesi olarak görülen Üsküdar ilçesi Hayır diyerek yaptı.

EVET OYU İLE KABUL EDİLEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MADDELERİ
Peki Türkiye sandıkta neyi oyladı.Referandumda vatandaşın evet oyu vererk kabul ettiği 18 maddelik değişiklikler neler?

MADDE 1: 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2: 2709 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3: 2709 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yirmibeş” ibaresi “Onsekiz” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4: Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.”

MADDE 5:  Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek görevleriyle ilgili.

MADDE 6: Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisiyle ilgili...

MADDE 7: Cumhurbaşkanı seçilebilme şartlarını ve seçimlerini düzenliyor.

MADDE 8: Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini genişleterek yeniden düzenleyen maddedir.

MADDE 9: Cumhurbaşkanının cezai sorumluluklarını düzeliyor.

MADDE 10:  Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması, vekalet ve bakanlarla ilgili düzenleme.

MADDE 11 : Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini düzenliyor.

12. MADDE: Cumhurbaşkanına olağanüstü hal ilanı ve kararname çıkarma yetkisi veriyor.

13. MADDE: Askeri mahkemeler kaldırılıyor.

14. MADDE: HSYK üyelerinin seçiminde TBMM’de uygulanacak yöntem düzenleniyor.

15. MADDE: Bütçe hazırlama ve kabulüne ilişkin düzenleme

16. MADDE: Başbakanlık’a son veriliyor; Başbakan ve bakanlar kurulunun yetkileri Cumhurbaşkanı’na aktarılıyor.

17. MADDE: Cumhurbaşkanlığı seçiminin genel seçimle birlikte 3 Kasım 2019’da yapılmasını öngörüyor.

18. MADDE: Yürürlük maddesi. Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanı da olmasının yolunu açan maddenin değişiklik halkoyunda kabul edildikten sonra yürürlüğe girmesini sağlıyor.